Je iPhone en je woonverzekering
In de meeste gevallen heb je een woonverzekering, zoals bijvoorbeeld een inboedelverzekering. Goed om te weten: je iPhone valt ook onder je inboedel. Je zou dan snel kunnen stellen dat je daarom geen andere verzekeringen meer nodig hebt, maar dit is niet het geval. Er zijn namelijk bepaalde uitsluitingen onder de polis van je inboedelverzekering. Bij een verzekering, zoals de woonverzekering bij Allianz Direct, is de inboedelverzekering inbegrepen. Onder inboedel valt alles wat zich in je woning bevindt. Het zijn de losse spullen die je gemakkelijk mee kunt nemen als je zou gaan verhuizen. En dus valt je iPhone ook onder inboedel.
Toch is het maar net een kwestie van wat er precies gebeurd is of je iPhone wel of niet onder de dekking van je inboedelverzekering valt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je je toestel per ongeluk laat vallen, of wanneer deze uit je tas wordt gestolen terwijl je op straat loopt?
Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken
Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken
De iPhone en diefstal binnenshuis
Met een inboedelverzekering heb je dekking voor al je spullen in en rondom het huis. Onder meer schade als gevolg van brand, diefstal, inbraak, water en storm is gedekt. De inboedelverzekering dekt alle voorwerpen die je gemakkelijk kunt verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan je televisie, kleding en je laptop. Bij de meeste verzekeringen valt schade aan je telefoon ook onder de dekking van je inboedelverzekering. Door de beste woonverzekering te vinden, is het mogelijk een inboedelverzekering te vinden die je toestel dekt.
Stel: je iPhone ligt op tafel en ’s nachts zien inbrekers je toestel aan de lader liggen. De dieven nemen je peperdure iPhone mee. In de meeste gevallen valt dit onder de dekking van de inboedelverzekering. In zo’n geval zal de verzekeraar de waarde van de smartphone vergoeden, zodat je weer een nieuwe iPhone kunt kopen. In de meeste gevallen gaat het hier om de nieuwwaarde. Heeft je iPhone dus 1.600 euro gekost, dan is dat de prijs die je van je verzekeraar krijgt. In sommige gevallen kan de verzekeraar daarvan afwijken. Je krijgt dan de dagwaarde van het toestel. Dat gebeurt alleen als de dagwaarde van je toestel 40 procent of minder van de nieuwwaarde is.
Als je telefoon dus een jaar oud is, is het toestel nog niet de helft minder waard geworden. Dan krijg je in ieder geval de nieuwwaarde uitgekeerd. Maar is je toestel eigenlijk al aan vervanging toe? Dan krijg je er alleen de dagwaarde voor uitgekeerd. Ergens moet er een grens getrokken worden.
Je iPhone wordt op straat gestolen
De kans dat je iPhone wordt gestolen terwijl deze gewoon binnen op tafel ligt, is niet zo groot. De kans dat iemand je smartphone steelt, terwijl je op straat loopt of als je uitgaat, is een stuk groter. We spreken dan van diefstal buitenshuis. Dat verraadt al hoe het er voor staat met de dekking van je inboedelverzekering. Deze verzekering dekt namelijk alleen de schade als gevolg van diefstal binnenshuis. Dat betekent dat je daardoor dus geen aanspraak kunt maken op je inboedelverzekering. Je moet dan zelf een nieuwe iPhone kopen en krijgt daar geen vergoeding voor.
Toch zijn er veel verzekeraars die het mogelijk maken om je telefoon ook buitenshuis te verzekeren. Deze verzekering heet de ‘buitenhuisverzekering’ en kun je afsluiten als aparte module. Op die manier wordt je toestel ook verzekerd als deze bijvoorbeeld bij de sportvereniging wordt gestolen.
Kapotte iPhone en je verzekering
De telefoon is in ieder geval verzekerd voor diefstal uit je woning, maar hoe zit het als het toestel van tafel valt? In de meeste gevallen is het per verzekeraar en per polis verschillend of de schade wordt gedekt. Met een allrisk inboedelverzekering is de schade aan je iPhone ook gedekt als je deze laat vallen of per ongeluk ergens tegen aan stoot. Maar de schade wordt dan weer niet vergoed als je deze op straat laat vallen.
In zo’n geval heb je de buitenhuisdekking nodig. Zo’n verzekering zorgt ervoor dat de schade ook vergoed wordt als deze buiten de woning veroorzaakt wordt. Daarvoor betaal je over het algemeen een hogere premie en niet iedere verzekeraar biedt zo’n dekking aan.
Een andere verzekering overwegen als alternatief?
Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een andere verzekering te kiezen. Zo kun je bij de aanschaf van je iPhone meestal ook een telefoonverzekering afsluiten. De meeste verzekeringen vergoeden dan de aankoopprijs als je iPhone binnen of buiten wordt gestolen. De dagwaarde moet dan wel minstens 50 procent van de nieuwprijs zijn. Lees bij het afsluiten van zulke verzekeringen altijd goed de polis door. Je iPhone is namelijk niet in elk geval even goed verzekerd. Zo kun je nare verrassingen voorkomen.
Een laatste optie is de keuze voor AppleCare+. Deze kun je binnen uiterlijk 60 dagen na aanschaf van je iPhone kopen bij Apple zelf. Je hebt dan tot twee jaar lang recht op hardware-reparaties, inclusief een onbeperkt aantal schadegevallen als gevolg van een ongelukje. Als bijvoorbeeld het display of het glas aan de achterkant kapotgaat, betaal je daarvoor 29 euro eigen risico. Anders betaal je 99 euro bij andere schades. Houd er wel rekening mee dat diefstal bij deze verzekering niet gedekt wordt. Je doet er daarom altijd goed aan om de AppleCare polis door te lezen, voordat je een verzekering voor je iPhone afsluit.