Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wat te doen bij een oververhitte iPhone? Ga je binnenkort op vakantie naar een zonnig land, of wacht ons in Nederland een warme week? Dan kan het maar zo gebeuren dat je iPhone erg warm wordt en daardoor minder goed werkt. Zeker als je je iPhone langdurig in de zon gebruikt, kan het voor komen dat je een melding krijgt dat je iPhone af moet moelen voordat je deze weer kunt gebruiken. Daardoor kun je sommige functies van het toestel tijdelijk niet meer gebruiken. We hebben al allerlei tips voorbij zien komen: van je iPhone in een bak met ijsklontjes leggen tot aan een poosje in de koelkast. Deze tips zullen alleen maar tot schade leiden. Wat is dan wel de beste manier om je iPhone af te laten koelen?

Oververhitte iPhone

Als je een iPhone of een iPad langere tijd in de felle zon gebruikt, zal de temperatuur van de onderdelen van je toestel snel stijgen. Daardoor is de kans groot dat het toestel oververhit raakt. Je krijgt dan een melding met als tekst: ‘Temperatuur – De iPhone moet afkoelen voordat je hem kunt gebruiken.’ Dat is uiteraard erg vervelend als je net graag even een telefoontje wilde plegen of een mailtje wilde versturen. Toch is deze melding er niet voor niets. Met de melding kan voorkomen worden dat er schade aan het toestel als gevolg van oververhitting ontstaat.

Apple adviseert namelijk zelf om je iPhone te gebruiken bij temperaturen boven de 0 graden en onder de 35 graden. De iPhone kun je verder het best niet in een afgesloten ruimte bewaren. Daar wordt het al snel te warm. Dat betekent niet dat je je iPhone daarom maar beter in de felle zon kan leggen. Want dan kan je iPhone al snel 40 graden of warmer worden. Daardoor is het toestel oververhit en krijg je allerlei vervelende problemen met het toestel. Je iPhone kan trouwens ook oververhit raken als je per ongeluk je camera- of navigatieapp hebt aan laten staan.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Wat gebeurt er als je iPhone oververhit raakt?

Als je iPhone oververhit raakt, kun je bepaalde functies niet meer gebruiken. Zo kun je tijdelijk je iPhone niet meer opladen, omdat de kans dan te groot is dat de batterij op zal zwellen. Bovendien kun je ook de flitser van de camera niet gebruiken en soms vallen ook functies zoals bellen via 5G, WiFi of bluetooth weg. Als je iPhone dus echt oververhit is, ben je maar slecht bereikbaar.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je iPhone weer afkoelt, is door deze op een plek te leggen waar het niet te warm is. Zorg er dus voor dat je iPhone niet in direct zonlicht ligt. Even een plek met schaduw opzoeken is meestal voldoende om je iPhone af te laten koelen. Laat het leggen van je iPhone in de koelkast of het vriesvak dus maar zitten. Daardoor kan er alleen maar waterschade ontstaan. Je hoeft het toestel dus ook niet in een bak met ijsklontjes te leggen, want dat is slecht voor je batterij.

iPhone koel houden

Het is dus belangrijk om je iPhone zo koel mogelijk te houden. Dat kun je gemakkelijk bereiken door je iPhone het liefst niet in de felle zon te gebruiken, maar op een koele plek in de schaduw te leggen. Bovendien kost het veel rekenkracht om zware games te spelen of bijvoorbeeld een video te kijken. Alles waarvan je iPhone normaal gesproken al warm wordt, kun je beter niet doen als het toestel (bijna) oververhit is. Je kunt zelf ook iets doen aan de belasting op de smartphone door je iPhone tijdelijk in toestelmodus te zetten. Wil je snel je iPhone kunnen gebruiken en vind je het niet erg om even 20 minuten niet bereikbaar te zijn? Dan is de snelste manier om je toestel af te koelen, door hem even helemaal uit te zetten.

Oververhitting voorkomen

Je denkt waarschijnlijk dat je iPhone alleen oververhit kan raken in de zomer door deze in de zon te gebruiken. Toch is dit niet helemaal waar. Het kan ook in de winter gebeuren, als je bijvoorbeeld de verkeerde apparatuur gebruikt. In de zomer raden we je aan om de iPhone niet in de zon te gebruiken of op een hete stoel of tafel te leggen. Een leren bank of een metalen stoel kan al snel erg warm worden. Daardoor warmt je iPhone op en krijg je de melding dat het toestel oververhit is.

Bovendien is het goed om je hoesje van je iPhone te halen als je het toestel oplaadt. Op die manier kan de iPhone zijn warmte beter kwijt en heb je minder kans op oververhitting. Bij het opladen kan de temperatuur van het toestel namelijk al snel oplopen. Om deze reden laad je je toestel het beste op, op een koel plekje. Laad je toestel dus niet op in de zon.

Andere tips voor je iPhone

Een warme iPhone kan zelfs in de winter voorkomen. Bijvoorbeeld als je een goedkope namaakoplader hebt gekocht uit China. Inderdaad, de laders van Apple komen zelf ook uit Azië, maar zijn zo ontworpen dat je ze veilig kunt gebruiken voor het opladen van je toestel. Veel goedkope namaakopladers zijn niet specifiek geschikt voor het opladen van je iPhone. Het werkt vaak wel, maar je iPhone kan erg warm worden door het opladen. Bovendien is de kans groot dat je lader zelf ook weg zal smelten of in brand vliegt. Gebruik daarom altijd de originele lader van Apple!

Bovendien raden we je aan om het display zoveel mogelijk uit te zetten op warme zomerdagen. Op die manier wordt er minder energie verbruikt en heeft het toestel het minder warm. Goed om te weten: het nieuwe Always On Display op de nieuwere toestellen vergt weinig energie en zal er niet toe leiden dat je iPhone warmer wordt. Wat wel helpt, is het afsluiten van apps die veel van je toestel vragen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, de camera-app of navigatie apps zoals Apple Kaarten of Waze. Sluit dit soort apps dus af als je ze niet gebruikt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer