Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Soms is het handig om de oprichter van een Facebook pagina te achterhalen. Bijvoorbeeld voor persoonlijk contact, of om een Facebookpagina te claimen. Hoe kun je de beheerder van een Facebook pagina achterhalen? Let op: dit is niet in alle gevallen mogelijk. Soms kiest de beheerder ervoor om onzichtbaar te blijven.

Verschil tussen Facebook pagina en bedrijfspagina

Op Facebook onderscheiden we profielen, pagina’s en groepen. Een profiel is persoonlijk, hier deel je algemene persoonsgegevens, foto's en berichten. Een pagina op Facebook betreft een officieel profiel voor een bedrijf, merk of organisatie. Het kan ook een pagina voor een figuur zijn. Een persoonlijk account kan meerdere van dit soort pagina's aanmaken. We spreken hier dan van een Facebook pagina op bedrijfspagina.

Een Facebook groep bestaat uit een bepaalde groep mensen. Dit kunnen familieleden of vrienden zijn. Ook mensen met dezelfde interesses komen samen in een Facebook groep. Groepen zijn openbaar, privé of geheim. Een Facebookpagina is standaard voor iedereen zichtbaar.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Oprichter Facebook pagina vanuit een persoonlijke account

Een commerciële pagina of bedrijfspagina wordt altijd vanuit een privé account gemaakt. In theorie behoort een (bedrijfs)pagina dan ook aan een persoon toe en niet aan een bedrijf. De oprichter is juridisch aan de pagina verbonden. Hierdoor kan het voorkomen dat niet een bedrijf zelf maar een anoniem persoon verantwoordelijk is voor de inhoud. Dit kan soms verwarrend zijn, want wie zit er nu exact achter een pagina? We laten je eerst zien hoe beheerders hun persoonlijke gegevens zichtbaar kunnen maken.

Koppeling met Facebook pagina

Tot maart 2015 waren (bedrijfs)pagina’s niet gekoppeld aan een persoonlijk profiel. Vanaf 2015 kan dit alleen vanuit een privé account. Een persoon kan laten zien dat hij beheerder van een pagina is. Dit kan door zichzelf toe te voegen als teamlid. De bedrijfspagina is dan zichtbaar op het persoonlijk profiel. Ook bij de info van de pagina staan de naam en profielfoto van het teamlid. Jezelf toevoegen als teamlid kan als volgt:

  • Ga naar de betreffende pagina en klik aan de linkerkant op info
  • Selecteer teamleden en voeg jezelf toe als teamlid
  • Bevestig middels de oké button

Het verwijderen van jezelf als teamlid gaat op dezelfde manier. In dit geval verdwijnt het profiel in het info gedeelte van de pagina.

De beheerder kan er ook voor kiezen om pagina informatie in te vullen. Dit betreft een algemene beschrijving en contactgegevens zoals een telefoonnummer en e-mailadres. De beheerder is niet verplicht om deze gegevens kenbaar te maken. Hierdoor blijft het soms onduidelijk wie de eigenaar is.

Anonieme beheerder

Elke zakelijke pagina is gekoppeld aan een persoonlijk profiel. Hierdoor zou je denken dat de eigenaar ook bekend is. Toch blijkt dit in de praktijk vaak niet het geval te zijn. Iedereen kan een persoonlijk account aanmaken. De voorwaarden vereisen dat gebruikers hun echte naam doorgeven. In werkelijkheid gebeurt dit niet altijd en circuleren er heel wat fake accounts op Facebook rond. Vanuit deze privé accounts worden weer bedrijfspagina’s aangemaakt. Het wordt zo wel heel lastig om de echte eigenaar van een Facebook pagina te achterhalen.

Andere manieren om oprichter van een Facebook pagina te zoeken

Het is niet geheel onmogelijk om de oprichter van een pagina te achterhalen. Gaat het om een bedrijfspagina, dan is in veel gevallen duidelijk wie de eigenaar is. Bekijk de contactgegevens en stel je vraag via e-mail of het telefoonnummer. Voor veel pagina’s geldt dat het vaak een kwestie van goed kijken is. Bezoek de Facebookpagina en bekijk de vastgezette berichten. Het is vaak de oprichter die deze berichten vastpint. Ook het allereerste geplaatste bericht is vaak van de oprichter afkomstig. Met een beetje handigheid kun je gemakkelijk de oprichter achterhalen.

Ben je met een pagina oprichter verwikkeld geraakt in een juridische kwestie? Het is vaak onduidelijk waar een rechtszaak tegen een (officiële) pagina moet worden aangespannen. In beginsel is dit in Amerika. Uitspraken in dit land zijn niet binnen Europa geldig. Alleen wanneer de Nederlandse rechtspraak het Amerikaans bedrijf beveelt om persoonsgegevens vrij te geven, is het mogelijk om de eigenaar van een pagina te achterhalen. Hier is echter wel een gegronde reden voor nodig. In de meeste gevallen loont het niet om hier alle tijd, energie en geld in te steken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer