Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het aantal Facebook gebruikers in Nederland daalt nog steeds. In 2015 maakten 9,4 miljoen Nederlanders gebruik van Facebook. Ondanks groei van de Nederlandse bevolking zijn er in 2018 slechts 10,8 miljoen Facebook gebruikers. Het zijn voornamelijk jongeren die overstappen naar andere social media. Bekijk het social media gebruik Nederland en de bijbehorende cijfers.

Social media onderzoek 2018

Jaarlijks bekijken onderzoekbureaus wat het social media gebruik in Nederland is. Binnen Nederland kunnen we vertrouwen op het nationale social media onderzoek, uitgevoerd door Newcom. Zij doen sinds 2010 onderzoek naar het gebruik van platformen. In 2018 is dit landelijk onderzoek voor de achtste keer gehouden. Hieruit is het volgende gebleken:

  • Facebook was in 2015 nog het meest gebruikte platform.
  • In 2016 werd dit overtroffen door Whatsapp: voor 2018 zien deze cijfers er hetzelfde uit.
  • Met name WhatsApp heeft er meer actieve gebruikers bijgekregen, terwijl Facebook slechts een kleine stijging mocht zien.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vooral jongeren verlaten Facebook

In 2015 haakten jongeren massaal af van Facebook en Twitter. In dat jaar wonnen Instagram en Pinterest meer terrein. In 2018 zien we Instagram doorgroeien. Ook YouTube groeit gestaag. Tussen 2017 en 2019 is het aantal gebruikers op Facebook onder jongeren flink afgenomen. In 2016 maakten ruim 60% van de jongeren dagelijks gebruik van dit platform. In 2016 is dit nog maar slechts 43%. Deze daling is niet alleen in Nederland maar ook in België zichtbaar.

Waar de jongeren in 2018 naartoe gaan? De jeugd is terug te vinden op Pinterest, Twitter en Snapchat. Ook Tumblr is in opkomst.

Facebook gebruik onder ouderen

Kijken we naar 40 plussers, dan maakt ruim 77% gebruik van Facebook. Vanaf 65 jaar is dit nog 69%. Onder de 80 plussers zit bijna 50% op dit social media platform. Opvallend is dat de hoogste leeftijdsgroep minder vaak gebruik maakt van WhatsApp. Ouderen blijven vaker bij Facebook omdat dit vertrouwd is. Alternatieven zijn moeilijk vindbaar of veel te ingewikkeld.

Facebook: aantal gebruikers wereldwijd

Het bekendste internetplatform is niet alleen in Nederland maar over de hele wereld populair. Hoe zit het met het aantal Facebook gebruikers wereldwijd? Binnen Europa is het aantal gebruikers licht dalende. Het gaat hier om iets meer dan 1%, geen cijfers om van te schrikken. Dagelijks bevinden ruim 279 miljoen Europeanen zich op Facebook.

In de rest van de wereld groeit het aantal gebruikers. Dit is vooral in de Verenigde Staten merkbaar, waar de website een stevig aandeel binnen de social media platformen heeft. Wereldwijd loggen dagelijks 1,47 miljard mensen in. Ter vergelijking: op onze aardbol lopen 7,6 miljard mensen rond. Hiervan maakt iets meer dan 4 miljard gebruik van internet. Facebook scoort wereldwijd helemaal niet slecht.

Hoeveel gebruikers heeft Facebook 2018 na privacy schandaal?

Dat Facebook in Europa licht daalt heeft een duidelijke reden. De afgelopen tijd heeft Facebook veel geblunderd. Zo lekte persoonlijke gegevens van gebruikers uit en bleken besloten groepen helemaal niet zo besloten te zijn. Vooral in Europa zijn we erg op onze privacy gesteld. De schandalen rondom Facebook hebben een aantal gebruikers weggejaagd. In Nederland en België gaat het om een terugloop van ruim 1%.

Met betrekking tot de privacy moet Facebook op zijn tellen passen, mede omdat ook WhatsApp onder de vlag van dit bedrijf valt. Zo werd eerder dit jaar bekend dat WhatsApp vanaf 2019 advertenties gaat vertonen. Dit zal mogelijk een terugloop binnen WhatsApp kunnen veroorzaken.

Nog een reden voor het dalende gebruik van Facebook:  jongeren zijn continue op zoek naar alternatieven en stappen gemakkelijker over. Pinterest is populair onder vrouwen en jongeren vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Snapchat heeft vooral voor jongeren meer uitdagingen. Facebook probeert het allemaal bij te benen. Zo heeft het bedrijf van Mark Zuckenberg onlangs eenzelfde Snapchat functie aan de camera app toegevoegd. Het is echter niet voldoende om het aantal vertrekkende gebruikers stop te zetten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer