Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Apple Pay problemen oplossen, is goed te doen, als je het juiste doet! Het is inmiddels al een paar jaar mogelijk om bij de meeste banken in Nederland Apple’s gemakkelijkste betaalmethode, Apple Pay, te gebruiken. Met twee drukken op de zijknop van je iPhone beland je in de Wallet, kun je je betaalkaart selecteren en kun je meteen draadloos afrekenen in de winkel. Superhandig als je wil betalen met je iPhone, maar de functie is een stuk minder handig als het niet lukt om te betalen. Dan ben je aangewezen op contact geld of je ouderwetse bankpas. Die moet je maar net bij je hebben als je altijd gewend bent met Apple Pay te betalen.

Oorzaken problemen met Apple Pay

Het kan een keer gebeuren dat als je je pas selecteert in de Wallet en probeert af te rekenen, de betaling afketst. Dat kan om verschillende redenen gebeuren. Bijvoorbeeld als je te kort de pas bij de lezer van het pinapparaat houdt of als de bank storing heeft. Maar als je langdurig problemen hebt met de betaalmethode, is het toch eens goed om te onderzoeken wat de oorzaken van de problemen kunnen zijn. Je hoeft gelukkig niet meteen de bank te bellen of contact te zoeken met de klantenservice, want in veel gevallen kun je de problemen zelf oplossen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Apple Pay activeren

Om gebruik te kunnen maken van Apple Pay, moet je bank deze betaalmethode ondersteunen. Daarna kun je via de app van desbetreffende bank je Apple Pay-kaart activeren en in je Wallet zetten. Als je betaalkaart nog niet is geactiveerd, kun je er niet mee betalen. Bij het betalen is het belangrijk dat je eerst twee keer op de zijknop van je Apple Watch of iPhone klikt. Daarna is de pas geactiveerd en kun je beginnen met betalen.

Houd er wel rekening mee dat niet al je passen zomaar in de Wallet verschijnen. Deze moet je eerst via de app van je bank toevoegen. Bij de meeste banken kun je inmiddels wel al je pinpas toevoegen aan je Wallet, maar nog lang niet alle banken en creditcardverstrekkers ondersteunen het gebruik van een creditcard in je Wallet.

iPhone voor de lezer houden

Apple Pay is geen magisch stukje techniek dat zomaar werkt. Er wordt gebruik gemaakt van de NFC-chip die in iedere iPhone te vinden is. Dat betekent dat je de iPhone op de juiste manier voor de betaalterminal moet houden. Als er te weinig contact is geweest of als je de iPhone te snel wegtrekt terwijl de betaling nog bezig is, is de kans groot dat de betaling mislukt. De NFC-antenne van de iPhone zit altijd onder de camera. Veel mensen denken dat het de antenne bij het Apple-logo zit, maar dat is dus niet waar. Je doet er goed aan om je iPhone met het cameradeel zo dicht mogelijk bij de betaalautomaat te halen.

Dat gaat het gemakkelijkst door de rechterbovenkant van je iPhone tegen de betaalautomaat te houden. Inmiddels hebben de meeste betaalautomaten wel de mogelijkheid om contactloos te betalen. Maar apparaten die dit niet ondersteunen, zullen ook niet werken met Apple Pay. Gelukkig zijn deze ouderwetse pinautomaten bijna nergens meer te vinden. Let wel op de positie van het contactloos betalen: soms moet je de iPhone boven het pinapparaat houden, terwijl je in de meeste gevallen de iPhone aan de zijkant van de lezer moet houden.

iPhone ontgrendelen

Om gebruik te kunnen maken van Apple Pay, moet je je iPhone eerst ontgrendelen. Als je een iPhone met Face ID hebt, is je iPhone al ontgrendeld op het moment dat je je Wallet activeert. Als je alleen een toegangscode hebt ingesteld, dien je deze dus eerst in te voeren voordat je met Apple Pay kunt gaan betalen. Dat is belangrijk, want anders zouden anderen zomaar met je iPhone kunnen betalen. Je kunt gemakkelijk controleren of je iPhone ontgrendeld is als je in de Wallet-app zit: je ziet dan een tekst met ‘Houd bij de lezer’. Bij oudere iPhones kun je geen gebruikmaken van Face ID, maar heeft de iPhone nog Touch ID. Je kunt dan met je vingerafdruk inloggen.

Storingen bij Apple Pay

Als je zeker weet dat je alles goed hebt ingesteld en je iPhone op de juiste manier bij de lezer houdt, kan het ook voorkomen dat Apple Pay zelf storing heeft. Alle betalingen verlopen namelijk via de servers van Apple Pay. Er is een vrij kleine kans dat Apple storing heeft, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren. Daarom kun je dit controleren door naar de systeemstatuspagina van Apple te gaan. Controleer het onderdeel ‘Apple Pay & Wallet’. Het bolletje hoort groen te zijn. Is het bolletje rood? Dan ligt het niet aan je iPhone of instellingen, maar heeft Apple storing. Er zit dan niets anders op dan met je betaalpas of cashgeld af te rekenen.

Betaalpas opnieuw toevoegen

Heb je een verlopen pas? Dan kun je sowieso geen gebruikmaken van Apple Pay. Let erop dat in het geval van creditcards je vaak geen ander creditcardnummer krijgt, maar de CVV-code en de verloopdatum wel anders is. Om deze reden is de fout snel gemaakt dat je met een oude betaalpas betaalt. In zo’n geval kun je de pas verwijderen en opnieuw toevoegen. Over het algemeen zou je niet in zo’n situatie terecht moeten komen, omdat verlopen betaalpassen automatisch uit de Wallet verwijderd zouden moeten worden.

Ook als je een relatief nieuwe pas hebt, kan het soms helpen om deze even te verwijderen en weer toe te voegen:

  • Ga naar de Instellingen op je iPhone;
  • Kies voor ‘Wallet en Apple Pay’;
  • Tik op je betaalkaart en klik vervolgens op ‘verwijderen’;
  • Tik op ‘voeg kaart toe’ om een nieuwe kaart toe te voegen en volg vervolgens de instructies.

Als niets helpt

De meest flauwe tip van allemaal als niets helpt: zet je iPhone eens aan en uit. Er is een grote kans dat de Apple Pay-processen op de achtergrond zijn vastgelopen of dat er problemen zijn met de NFC-chip in de iPhone. Door je iPhone even opnieuw op te starten, worden de processen ook opnieuw opgestart. Meestal is het probleem dan opgelost. Zorg er ook voor dat je altijd de laatste software-updates gebruikt. In een uiterste geval kan de NFC-chip stuk zijn en ben je toe aan een reparatie van je iPhone.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer