Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Face ID is een functie die sinds de iPhone X in iedere iPhone te vinden is. Inmiddels hebben ook de goedkopere modellen binnen de iPhone-lineup deze functie. Handig, want zo hoef je minder vaak je toegangscode in te voeren. Het enige wat je hoeft te doen, is Face ID instellen en vervolgens naar je scherm kijken om in te loggen. Maar het is vervelend als Face ID niet goed werkt en daarom je gezicht niet herkent. Er zijn een aantal redenen waarom deze functie niet kan werken. Dat kan bijvoorbeeld komen door je out-of-bed-look of door het feit dat je er anders uitziet, maar er kunnen ook technische problemen zijn.

Wat te doen als Face ID niet werkt?

Met Face ID is het mogelijk op je iPhone te ontgrendelen zonder dat je je toegangscode hoeft in te toetsen. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je scherm kijken. Op die manier kun je snel weer verder met het gebruiken van je iPhone nadat je deze even hebt weggelegd. Face ID is een Apple-woord voor ‘gezichtsherkenning’. Hoewel Face ID doorgaans beter werkt dan het geval is bij andere toestellen van andere fabrikanten, kan het toch gebeuren dat de functie problemen heeft. Bijvoorbeeld omdat het toestel je gezicht niet herkent of omdat er technische problemen zijn. Dat kan door verschillende factoren komen.

Face ID houdt in ieder geval rekening met veranderingen aan je uiterlijk. Het zou dus niet uit mogen maken of je vandaag je baard laat staan of als je wat extra in de make-up zit omdat je meedoet aan een televisieprogramma. Het kan wel gebeuren dat er opeens grote veranderingen in je gezicht zijn waargenomen. De iPhone vraagt je dan om een toegangscode om zeker te weten dat jij het bent. Als je dus een toegangscode moet invoeren omdat je er compleet anders uitziet, is er niets met je toestel aan de hand.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Problemen met Face ID

In ieder geval werkt Face ID met twee verschillende opgeslagen gezichten. Op die manier is de kans dat je iPhone je correct weet te herkennen een stuk groter. Maar je kunt niet drie gezichten of meer instellen. Om deze reden is het belangrijk dat je alleen je eigen gezicht instelt en niet dat van je partner. Face ID is een persoonlijke functie en is er dus niet voor gemaakt om met meerdere gezichten van verschillende personen om te gaan. Het is altijd een goed idee om je toegangscode niet te delen. Om die reden kun je Face ID ook niet met meerdere personen gebruiken.

De gezichtsscanner werkt alleen als je je iPhone verticaal houdt. Dus op de manier zoals je normaal gesproken zou bellen. Houd je de iPhone vast in de stand waarop je normaal een filmpje kijkt, dan moet je je gezicht ook een kwartslag draaien. Niet handig, want het is bijna fysiek onmogelijk om dat te doen. Bij de iPad kun je Face ID wel al horizontaal gebruiken.

Check je sensoren

Face ID werkt aan de hand van sensoren. Met de komst van Dynamic Island zit je vaker met je vinger aan het deel waar zich de Face ID-sensoren ook bevinden. Daardoor kan het gebeuren dat de zogenaamde TrueDepth-camera vies is. Deze camera vind je in het bovenste gedeelte van het scherm. Het kan gebeuren dat er vlekken op deze camera terecht zijn gekomen. Daardoor werkt de sensor dan niet meer helemaal goed en kan Face ID niet goed vaststellen of jij het wel bent. Om deze reden doe je er goed aan het scherm en dan met name het bovenste gedeelte even goed schoon te maken met een microvezeldoekje. Probeer het daarna nog een keer.

Juiste gebruik van Face ID

Om Face ID goed te laten werken, moet je bovendien de functie op de juiste manier gebruiken. Face ID controleert of jij het bent door te kijken naar je ogen, je neus en je mond.  Deze module heeft een aandachtsfunctie. Je moet dus echt met aandacht naar je smartphone kijken. Zo kun je voorkomen dat anderen FaceID kunnen gebruiken terwijl je slaapt. Tijdens de coronapandemie werd al duidelijk dat de functie niet goed samenwerkte met mondkapjes. Er kwam een speciale functie uit waardoor je nu ook met mondkapjes Face ID kunt gebruiken. De pandemie is weliswaar voorbij, maar toch blijft de functie handig voor mensen die in de zorg werken.

Gebruik Face ID dus correct en zorg ervoor dat je gezicht altijd goed zichtbaar is. Als je in bed ligt en Face ID wilt gebruiken, kun je deze ook in het donker gebruiken. Het probleem is vaak niet de donkere omgeving, maar het feit dat de gebruiker zijn toestel te dichtbij houdt. Houd je iPhone daarom op zo’n 25 tot 50 centimeter van je gezicht en zorg ervoor dat je gezicht goed in beeld is. Andersom is te veel licht wel een probleem. Als je in de zon staat en je Face ID wilt gebruiken, kan het zijn dat de infraroodsensor wordt geblokkeerd door de zonnestralen. Daardoor kan Face ID niet goed vaststellen wie je bent en moet je je toegangscode intoetsen.

Face ID werkt in zijn geheel niet

Als Face ID het helemaal niet doet, kan het zijn dat je een zonnebril op hebt met een infraroodblokkade. Dat gebeurt bij zonnebrillen met spiegelglazen. Als je geen zonnebril draagt, kan de functie ook om andere redenen niet werken. Het vaakst komt een probleem in de software van je iPhone voor. Dat hoeft niets ernstigs te zijn. Meestal kun je dit soort problemen oplossen door je iPhone even opnieuw op te starten. Nadat je deze hebt herstart, zou Face ID weer moeten werken.

Lukt het niet om Face ID aan de praat te krijgen? Dan kun je ook een tweede gezicht aan deze functie toevoegen. Scan opnieuw je gezicht. Nu zou je iPhone één van de twee gezichten moeten herkennen. Je kunt uiteraard ook beide gezichten verwijderen en opnieuw beginnen met het instellen van de module. Een laatste optie is dat Face ID stuk is doordat het scherm van je iPhone ook kapot is. In zo’n geval doe je er goed aan om contact op te nemen met Apple.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer