Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het kan zomaar voorkomen: apps die opeens niet meer werken en voortdurend crashen. In sommige gevallen gaat het om specifieke apps wanneer je een specifieke handeling uitvoert. Dat betekent meestal dat er iets fout is gegaan bij de ontwikkeling van de app. Er is dan sprake van een zogenaamde bug. Maar als je merkt dat veel apps de laatste tijd crashen en dat het voorheen altijd goed heeft gewerkt, kan het ook aan je iPhone liggen. We hebben de meest voorkomende oorzaken van crashende apps eens onderzocht.

Crashende apps op de iPhone

Gebruik je je iPhone de hele dag door? Dan is de kans groter dat een app zomaar uit het niets vastloopt. Dat betekent niet meteen dat er een fout in de app zit. Het kan namelijk ook aan je iPhone liggen. Bijvoorbeeld als je te veel zware apps tegelijkertijd open hebt. We vergeten het nog weleens: een iPhone is in principe een kleine zakcomputer met werkgeheugen. Als het geheugen vol zit, zal de iPhone bepaalde apps laten crashen. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn van crashende apps. Het gebeurt ook vaak als je net een nieuwe iOS-versie hebt geïnstalleerd. De oudere apps zijn dan nog niet aangepast aan de nieuwe veranderingen, waardoor de app keer op keer crasht. Een goede reminder: de kans op appcrashes en onverwacht gedrag van de apps is het grootste als je beta-software draait. Dit zijn testversies van iOS die nog niet officieel uit zijn.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Crashende apps door updates

Heb je net de nieuwste software op je iPhone geïnstalleerd en crasht de app van ING of ABN AMRO nu voortdurend? Het zou zomaar kunnen zijn dat dit soort apps nog niet klaar zijn voor de nieuwste iOS-versie. Als de app nog niet klaar is voor de toekomst, kunnen er problemen optreden. Meestal worden dit soort fouten gemaakt als de testgroep van de ontwikkelaar voornamelijk nieuwe toestellen heeft, terwijl jij als gebruiker van een ouder toestel er sneller last van hebt. In zo’n geval doe je er verstandig aan het probleem te melden bij de ontwikkelaar.

Nog handiger is het als je het probleem kunt ‘reproduceren’. Met andere woorden: als de app door een bepaalde handeling te doen steeds weer opnieuw crasht. Je kunt een ontwikkelaar dan helpen door uit te leggen wat je deed. Zo kan hij het probleem sneller vinden en oplossen. Zoek dus vooral contact met ontwikkelaar en maak gerust een schermopname. Een boze review achterlaten in de App Store is zinloos.

Tijdelijke storingen

Veel apps werken aan de hand van servers van de ontwikkelaar. Het kan daardoor voorkomen dat de benodigde gegevens niet kunnen worden ingeladen en dat daardoor het scherm wit blijft of de app meteen weer afsluit. In zulke gevallen kun je niets anders doen dan wachten totdat de storing is opgelost. De storing kan eventueel ook bij Apple liggen. Alle apps communiceren namelijk met de App Store. Daardoor kunnen bepaalde functies tijdelijk niet werken. Probeer het dus gerust een uurtje later eens opnieuw.

Even opnieuw installeren

Je hoort het ontwikkelaars bijna altijd vragen als er problemen zijn met apps: “heb je de app al opnieuw geïnstalleerd?” Die vraag is er niet om het je zo lastig mogelijk te maken. De meeste apps werken namelijk in de achtergrond en slaan bepaalde gegevens op in het geheugen. Als er bij het wegschrijven van deze informatie iets verkeerd is gegaan, is de data van de app corrupt. Daardoor kun je eindeloos de app opnieuw op blijven starten, het probleem zal niet opgelost worden. De gemakkelijkste manier om dit soort problemen op te lossen, is door eerst de app te verwijderen en daarna opnieuw te installeren vanuit de App Store. Let op: er is een kans dat je bepaalde instellingen kwijtraakt of opnieuw moet inloggen op een account. Maar het is vaak wel een goede manier om vastgelopen processen tegen te gaan.

Controleer op updates

Een goede tip voor alle vastlopende apps: controleer eens op updates. Het gaan dan om updates van het besturingssysteem van iOS. Apple brengt regelmatig verbeteringen uit aan het systeem, waardoor het probleem mogelijk zomaar is opgelost. Handig als je app bijvoorbeeld crasht zodra je de AirPlay-functie wilt gebruiken. Op die manier kun je dit soort problemen verhelpen, zonder dat de ontwikkelaar een update hoeft uit te brengen.

Uiteraard is de andere kant op werken ook een goede oplossing. Veel ontwikkelaars brengen regelmatig updates aan hun app uit. Je doet er goed uit om die updates te installeren. Het gebeurt ook regelmatig dat ontwikkelaars bij een compleet nieuwe versie van de app, de oude app laten staan. Je ziet dan geen nieuwe versie verschijnen onder de automatische updates. In dat geval kun je het beste de oude app weggooien en de nieuwste versie uit de App Store downloaden. Aangezien je geen bericht krijgt over de nieuwe versie in de App Store, kun je bij vastlopende apps het best even op Twitter, Facebook of andere websites bekijken of er meer mensen zijn met dit probleem.

Als al je apps crashen

Valt het je op dat bijna geen enkele app nog goed werkt en dat je iPhone in het algemeen echt kuren begint te vertonen? Dan is de kans aanwezig dat het probleem niet in de gebruikte apps, maar in je iPhone zit. Bij het updaten van iOS kan het soms gebeuren dat er iets fout gaat bij het updaten. Het lijkt dan alsof de update geslaagd is, maar in de praktijk is er achter de schermen toch wat mis gegaan. Je kunt dan het beste beginnen met het herinstalleren van het besturingssysteem. Juist om deze reden doe je er goed aan om altijd een backup van je iPhone te maken. Zo kun je je iPhone wissen en terugzetten naar de fabrieksinstellingen en vervolgens een back-up terugzetten.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat de foute instellingen mee zijn gekopieerd tijdens het maken van een back-up. In zo’n geval zit er niets anders op dan je iPhone volledig opnieuw te installeren en je apps met de hand terug te downloaden. In de App Store kun je door je Apple ID aan te klikken en dat op ‘aankopen’ te klikken terugvinden welke apps je ook alweer geïnstalleerd had.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer