Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Hulp via je iPhone met SOS, in het geval van nood. Dat is zeker mogelijk... We hopen het natuurlijk niet, maar het kan voorkomen dat je je een keer in een noodsituatie bevindt. Om deze reden heeft Apple al jarenlang een handige functie ingebouwd waarmee je jezelf in veiligheid kunt brengen. Met de SOS-functie is het mogelijk om de nooddiensten in te schakelen als je een ongeluk hebt gehad of als je je niet lekker voelt. Bij minder dreigende situaties kan het handig zijn om één van je contactpersonen op de hoogte te brengen. Met de iPhone 14 en hoger is het bovendien mogelijk om Car Crash Detection te gebruiken. Dat is een handige functie die de nooddiensten op de hoogte brengt als je een auto-ongeluk hebt gehad.

SOS instellen

Het is mogelijk om je iPhone je in veiligheid te laten brengen als je in een noodsituatie zit. De beste manier om je contacten op de hoogte te brengen van een noodsituatie is door SOS-contacten in te stellen. Op die manier weten de personen om je heen dat je in nood bent. Als je immers in een gevaarlijke situatie zit, is het niet handig om ondertussen nog allerlei apps en schermen door te moeten klikken om iemand te bellen. Met de SOS-functie is dat niet meer nodig. Kom je in een situatie terecht waarbij je iPhone snel iemand moet bellen, dan kun je de SOS-functie gebruiken.

Daarvoor dien je wel eerst een SOS-contactpersoon toe te voegen. Dat kan door naar de Gezondheid-app op je iPhone te gaan. Volg de volgende instructies:

  • Klik op Overzicht-tabblad;
  • Rechtsbovenin vind je je profiel, klik op je eigen afbeelding om de profielinstellingen te laden;
  • Om een contactpersoon toe te kunnen wijzen, dien je je Medische ID aan te passen;
  • Kies voor ‘Medische ID’ en klik op ‘Wijzigen’;
  • Voeg nu een contactpersoon toe aan je Medische ID;
  • Geef aan wat de relatie van deze contactpersoon is, zoals bijvoorbeeld ‘mama’ of ‘oma’.

Je kunt het toevoegen van contactpersonen zo vaak als nodig is herhalen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Je contactpersonen op de hoogte stellen

In een noodsituatie kan het gebeuren dat één van je contactpersonen net in gesprek is of niet thuis is. Daarom is het verstandig goed voorbereid te zijn op een noodsituatie en meerdere contacten toe te voegen. Als je dan in nood verkeert, kun je met een SOS-noodmelding al je contacten in één keer op de hoogte brengen. De SOS-noodmelding kun je ook gebruiken om de lokale hulpdiensten (112) in te schakelen.

SOS-noodmelding gebruiken

Soms is het niet voldoende om in een noodsituatie alleen je contacten op de hoogte te brengen. In Nederland is het alarmnummer 112, maar wat als je in het buitenland bent en het nummer niet kent? Daarvoor heeft Apple de SOS-noodmelding geïntroduceerd. Op die manier kun je meteen een schuifje overhalen om je iPhone de nooddiensten te laten bellen. Bij de iPhone 8 of nieuwer kan dat door de zijknop en één van de volumeknoppen in te drukken.

Daarna zie je een schuifje voor de SOS-noodmelding. Is dat te lastig? Druk dan vijf keer achter elkaar op de zijknop van je iPhone. Het toestel zal dan meteen de nooddiensten voor je bellen. Bij een iPhone 7 of lager kun je vijf keer snel op de zijknop drukken en dan voor SOS-noodmelding kiezen.

Opties SOS-noodmelding aanpassen

Als je in een noodsituatie zit, moet je dus altijd nog voor de SOS-noodmelding knop kiezen. Wil je dit liever niet? Dan kun je dit van tevoren bij je instellingen wijzigen. Zo belt de iPhone de nooddiensten zonder dat je bezig hoeft te zijn met je iPhone. Je kunt de instellingen wijzigen onder het kopje ‘SOS-noodmelding.’

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te bellen met ingedrukt houden. Als je deze optie kiest, zal kan de iPhone automatisch de SOS-nooddienst bellen door de zijknop en volumeknop in te drukken. Je iPhone heeft uiteraard wel een geluidje of trilling om je te laten weten dat je de nooddiensten belt. Sinds iOS 16.3 moet je de knoppen wel eerst weer loslaten.

Een andere optie is ervoor te kiezen om ‘bel met vijfmaal indrukken op de knop’ in te schakelen. Als je deze optie inschakelt, is vijf keer snel klikken op je zijknoppen van je smartphone voldoende. Je kunt de iPhone ook laten bellen in het geval ven een ernstig ongeluk. De optie kun je in of uitschakelen door naar je Instellingen te gaan en dan op ‘Noodmelding’ te klikken. Vervolgens kun je ‘Bel na ernstig ongeluk’ in- of uitschakelen.

SOS-noodmelding op je iPhone in- en uitschakelen

Even 112 bellen is in een noodsituatie vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt de SOS-noodmelding gemakkelijk configureren in de Instellingen-app. Volg daarvoor de volgende instructies:

  • Ga naar de Instellingen-app;
  • Klik op ‘SOS-noodmelding’;
  • Kies de verschillende opties die je wilt gebruiken;
  • Voeg extra personen toe of verwijder personen;
  • Schakel eventueel een aftelgeluid in om je te alarmeren als je de nooddiensten belt.

Mocht je vaker per ongeluk de hulpdiensten bellen, dan kun je ook de optie ‘aftelgeluid’ inschakelen. Op die manier maakt je telefoon geluid als je per ongeluk op een knop hebt gedrukt. De sirene is behoorlijk luid en niet te missen. Bel je vaak per ongeluk de nooddiensten? Dan kan het zijn dat je de SOS-functie uit wilt zetten. Er is helaas geen manier in de instellingen om dit te doen. Wel kun je de kans op broekzakbellen verminderen door de opties van de zijknoppen in de instellingen uit te schakelen of al je noodcontacten uit de lijst te verwijderen.

Nog een manier om 112 te bellen

We hebben ook nog een andere tip om de nooddiensten met iemand anders zijn telefoon te bellen. Activeer eerst het scherm zodat je het toegangsscherm ziet. Druk vervolgens op de homeknop, maar kies op een iPhone met Face ID voor omhoog schuiven zonder naar het scherm te kijken. Je ziet dan het toetsenblok verschijnen. Als je linksonder op de optie ‘noodgeval’ klikt, kun je het noodnummer intoetsen en dan vervolgens bellen.

Daardoor kun je ook de nooddiensten bellen als je iPhone nog vergrendeld is. Deze functie is dus ook te gebruiken op het toestel van iemand anders.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer