Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Hoera, je hebt eindelijk je nieuwe iPhone in bezit! Vroeger moest je dan in de weer met kabels of alle apps er handmatig opzetten. Dat is tegenwoordig niet meer nodig, want dankzij de handige functies van Apple zijn er maar liefst 3 manieren om gemakkelijk al je gegevens van je oude iPhone naar je nieuwe iPhone over te zetten. Op die manier hoef je op je nieuwe iPhone minder in te stellen en kun je weer snel aan de slag met je nieuwe speeltje. De enige gegevens die niet mee gaan, zijn je bank- en inloggegevens vanuit veiligheidsoogpunt.

Een nieuwe iPhone. Hoe zet ik mijn gegevens over?

Het is natuurlijk altijd mooi als je een nieuwe iPhone in handen hebt. Maar je wilt het liefst al je bestanden, apps en contacten van je oude toestel overzetten naar je nieuwe toestel. Je hoeft dit niet zelf te doen, het overzetten van je gegevens van je oude iPhone naar je nieuwe iPhone is een makkie. Je hoeft er zelf maar weinig aan te doen. Het overzetten van je gegevens kan aan de hand van ‘Begin Direct’ of via een reservekopie op iCloud. Als dat niet snel genoeg werkt, kun je ook je gegevens overzetten via Mac, of als je die niet hebt, iTunes op Windows.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Gegevens overzetten met ‘Begin Direct’

Apple heeft sinds iOS 11 een handige functie toegevoegd waarmee je gemakkelijk je gegevens overzet, zonder dat je er zelf veel aan te doen. ‘Begin Direct’ is de snelste en handigste functie om al je gegevens eenvoudig over te zetten naar je nieuwe iPhone. Dit werkt deels hetzelfde als de iCloud-methode. Ten eerste zet je je nieuwe iPhone aan. Leg je oude iPhone – terwijl deze aan is – op tafel. Daarna leg je je nieuwe iPhone ernaast. Op die manier ziet je oude iPhone meteen dat je een nieuwe iPhone hebt.

Op je nieuwe iPhone verschijnt er een venstertje met de tekst ‘Begin Direct’. Daarna kun je een aantal stappen uitvoeren om al je gegevens uit te wisselen. Daarvoor heb je wel Bluetooth nodig. De stappen zijn als volgt:

 • Zet beide iPhones aan en wacht totdat het ‘begin direct’-scherm verschijnt;
 • Klik op ‘Ga door’ wanneer deze optie verschijnt;
 • Je ziet nu een blauwe cirkel op je nieuwe iPhone;
 • Deze animatie scan je met je oude iPhone aan de hand van de achter camera. Houd je oude iPhone boven de nieuwe iPhone;
 • Voer vervolgens de toegangscode in;
 • Configureer Touch ID (oudere modellen) of Face ID;
 • Klik vervolgens op ‘Zet over vanaf iPhone’;
 • Nu begint het wachten. Je gegevens zijn vanzelf overgezet.

Let op: je hebt wel even geduld nodig met deze methode. Het kan gerust een minuut of tien duren totdat alles is overgezet. Dit is afhankelijk van hoeveel data je aan het kopiëren bent. De iPhone geeft een vrij betrouwbare schatting van hoelang het proces nog duurt. Terwijl je je gegevens aan het overzetten bent, kun je beide iPhones niet meer gebruiken. Als het echt lang duurt, kun je een kabeltje gebruiken. Daarvoor dien je wel een andere optie in het stappenplan te kiezen.

iPhone gegevens overzetten met iCloud

Als je genoeg ruimte hebt op iCloud, bijvoorbeeld omdat je een betaald abonnement hebt, dan kun je je reservekopie overzetten naar je nieuwe toestel aan de hand van je iCloud-reservekopie. Het is belangrijk dat je eerst van tevoren een reservekopie op iCloud hebt gemaakt. Let op: iCloud geeft met het gratis abonnement doorgaans te weinig ruimte om alle gegevens van je iPhone naar iCloud te schrijven. Je hebt dus eigenlijk een betaald abonnement nodig om deze functie te gebruiken.

Open daarvoor de instellingen-app op je oude iPhone en klik op de naam van je Apple ID. Vervolgens kun je je oude iPhone in de lijst vinden en klik je op ‘iCloud-reservekopie’. Als je de schakelaar van de ‘iCloud-reservekopie’ activeert, zal de iPhone beginnen met het maken van een back-up naar je iCloud. Dat kan wel even duren, afhankelijk van hoeveel bestanden je op je iPhone hebt.

Daarna kun je je reservekopie terugzetten op je nieuwe iPhone. Daarvoor heb je wel iPhone 12 of hoger op beide toestellen nodig. Je hoeft alleen je nieuwe iPhone aan te zetten en in de buurt te houden van je oude iPhone (minimaal iOS 11 vereist). Vervolgens doorloop je dit stappenplan:

 • Klik op ‘Ga door’;
 • Scan de blauwe cirkel op je nieuwe iPhone met je oude iPhone;
 • Voer je toegangscode in en stel Touch ID of Face ID in;
 • Klik op ‘Download uit iCloud’;
 • Wacht totdat het proces afgerond is.

Als je geen oude iPhone in de buurt hebt, kun je de gegevens ook zelfstandig downloaden op je nieuwe iPhone door in het keuzemenu op ‘Zet iCloud-reservekopie’ terug te klikken.

Gegevens oude iPhone overzetten via Mac of Windows

Vanaf macOS Catalina kun je de gegevens van je oude iPhone overzetten naar je nieuwe iPhone middels Finder. Daarvoor heb je wel de oplaadkabel, de oude en de nieuwe iPhone nodig. Vanaf Catalina ga je naar Finder en klik je je iPhone aan onder ‘Locaties.’ Daarna ga je naar het tabblad ‘Algemeen’ en klik je op ‘Maak nu een reservekopie.’

Op Windows is het proces net even anders. Daarvoor dien je iTunes te openen en dan bij het tabblad ‘Overzicht’ op ‘Codeer iPhone-reservekopie’ te klikken. Daardoor worden ook je HomeKit en andere gegevens meegenomen. Klik vervolgens op ‘Maak reservekopie.’

Zet je simkaart in het nieuwe toestel en start deze op. Je ziet nu de tekst ‘Hallo’. Volg de stappen op het scherm en klik op ‘Zet iTunes-reservekopie terug.’

Als dit klaar is, zet je de back-up terug op je nieuwe iPhone. Dat werkt als volgt:

 • Sluit je nieuwe iPhone aan op je Mac of Windows;
 • Open iTunes en klik de nieuwe iPhone aan;
 • Klik op ‘Zet reservekopie terug’;
 • Kies de juiste reservekopie;
 • Vul het wachtwoord van je gecodeerde kopie in;
 • Wacht totdat het proces is afgerond.

Daarna zet je de iPhone aan. Er volgen nog een paar stappen op het scherm waarmee je de installatie volledig kunt afronden. Het is belangrijk dat je verbonden met met WiFi en je oplader in de buurt is. Het terug installeren van alle apps en overzetten van je bestanden kan behoorlijk wat tijd kosten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer