Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Er bestaat een mogelijkheid om de batterij van jouw iPhone of iPad te kalibreren. Een gezonde batterij is belangrijk, want hierdoor gaat je iPhone of iPad langer mee. Een nieuwe batterij zorgt namelijk voor extra kosten. Om de levensduur van je huidige batterij te verlengen kun je deze kalibreren. Dit gaat op zowel de iPhone als iPad. Lees hieronder hoe je de batterij kalibreert, maar je ziet ook wat tips voorbijkomen om langer met je batterij te doen.

Het leeglopen van de batterij

Bij welk apparaat dan ook, de batterij wordt slechter na verloop van tijd. Hij loopt sneller leeg en laadt langzamer op. Een van de tips die wij altijd geven is om minstens een keer per maand je Apple device volledig op te laden en volledig leeg te laten lopen. Zo wordt de batterij ‘fris’ gehouden en hier profiteer je van op de langere termijn.

Let op want bovenstaand advies geldt voornamelijk voor wat oudere toestellen. Bij de allernieuwste iPhones (vanaf 2020) is het beter om de accustatus boven de 50% te houden. Dit komt omdat er tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van een ander type batterijen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Batterij kalibreren iPhone, iPad en iPod Touch

Hoe vaak moet je de batterij van iPhone of iPad kalibreren? In principe is dit alleen nodig wanneer het batterijpercentage afwijkend is. Je hebt dit niet altijd in de gaten, daarom eerst wat tips om te ontdekken of je iPhone gekalibreerd moet worden.

De batterij van je iPhone doet vreemd. De batterijstatus staat al snel op 10% of lager terwijl je zeker weet dat dit helemaal niet kan. Ook kan het dat de batterijstatus telkens iets anders aangeeft. Merk je dit soort dingen op, dan is het echt tijd om de batterij te kalibreren.

Handleiding accu kalibreren

Is het kalibreren van de batterij (accu) moeilijk? Nee hoor, iedereen kan dit zelf doen. Je hoeft dus niet naar een Apple service om dit uit te laten voeren. Dat scheelt gelijk weer in de kosten. Om de batterij te herbalanceren en te kalibreren moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Sluit je Apple product (iPhone/iPad/iPod Touch) aan met een originele oplader en kabel
  • Druk vervolgens tegelijk de aan/uit knop en de thuisknop in. Het Apple logo zal verschijnen
  • Je iDevice zal nu de batterij gaan kalibreren

Laat daarna je Apple device helemaal tot 100% opladen. Je zult merken dat vanaf de 95% de batterij heel langzaam naar de 100% kruipt. Dat is een goed teken want dan zit je iPhone of iPad in het kalibreer-proces.

Is het toestel helemaal 100% opgeladen? Mooi! Laat je iPhone of iPad dan nog tussen de 60 en 90 minuten aan het netstroom hangen voor een optimaal effect.

Wat gebeurt er tijdens het kalibreren?

De batterijcellen worden ontladen en geladen door je iDevice. De cellen laden automatisch door tot ze de spanning van 4,20V hebben gehaald. Door het kalibreren herstel je de balans tussen spanning en batterijstatus. Hierdoor kan het toestel weer beter reageren op de actuele accuspanning. Bijvoorbeeld overschakelen naar de batterij bespaarmodus, het toestel uitschakelen of aangeven dat de batterij moet worden opgeladen.

Wat te doen als je batterij snel leeg is?

In sommige gevallen raakt de batterij ontzettend snel leeg. De batterijstatus lijkt goed, dus kalibreren is dan niet direct de oplossing. Wanneer een batterij snel leeg loopt dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Hieronder vind je een aantal batterijbesparende tips. Die werken goed, want veel iPhone-bezitters merken dat hun batterij ineens een stuk langer meegaat.

Kijk eerst welke applicatie veel energie verbruikt. Ga hiervoor naar de instellingen en kies de optie batterij. De apps die bovenaan in de lijst staan verbruiken het meest van je batterij. Gaat het om een applicatie die je nauwelijks gebruikt? Schakel deze uit of verwijder hem. Dit scheelt echt enorm aan batterijverbruik.

Kijk ook eens naar de connectiemogelijkheden. Heb je locatie aanstaan dan vraagt dit best veel van je batterij. Schakel locatie, NFC en Bluetooth uit wanneer je geen gebruik maakt van deze dingen. Je kunt het beter handmatig in- en uitschakelen dan het continu aan laten staan.

Batterijbesparing en de helderheid van je scherm

Wist je dat ook je scherm aardig wat energie verbruikt? Een hogere helderheid betekent dat de accu meer energie moet leveren. Op zich wel logisch, daarom is het goed om je kritisch mee om te gaan. Probeer de schermhelderheid zo laag mogelijk in te stellen. Een en ander is ook een beetje afhankelijk van de gezondheid van je ogen. Ben je slechtziend dan zul je merken dat je een hogere schermhelderheid nodig hebt.

In het donker kan de helderheid van je scherm zeker omlaag, zelfs wanneer je minder goed ziet. Denk ook eens aan het instellen van blauw licht, dit is een stuk rustiger voor je ogen.

IPhone scherm kalibreren

Naast het kalibreren van de batterij van iPhone of iPad kun je ook het scherm kalibreren. Het gaat hier dan om het kompas. Door het kalibreren beïnvloed je de helderheid van het scherm maar ook de bewegingssensoren. Soms krijg je een melding dat je alle bewegingssensoren moet kalibreren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de iPhone in de buurt van een magneet houdt.

Op het iPhone scherm tik je op Kompas. Vervolgens moet je het rode balletje in de cirkel rond laten gaan. Dit doe je door je iPhone scherm te kantelen. Blijft dit net zo lang doen totdat je het kompas op het scherm ziet verschijnen. Op dat moment zijn de bewegingssensoren gekalibreerd.

Het kalibreren van een iPhone scherm hoef je alleen te doen wanneer het toestel hierom vraagt. Het heeft geen zin om dit op eigen initiatief te kalibreren. Het kalibreren van de batterij moet je wel zelf doen, je iPhone zal dit niet aangeven. We adviseren om de batterij van de iPhone of iPad zeker tweemaal per jaar te kalibreren. Bij intensief gebruik is het aan te raden om dit vaker te doen.

Tot slot nog het volgende. Er zijn nog tal van andere manieren om de batterijduur van je iPhone te verlengen. Lees desgewenst de volgende artikelen om nog meer informatie te vergaren hierover: 

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer