Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Hoe werkt het downgraden van de iOS betaversie? Heb je uit nieuwsgierigheid een nieuwe testversie van iOS op je iPhone gezet, maar vind je dat er te veel fouten inzitten en wil je liever weer een stabiele versie van iOS installeren? Dan kun je betaversies op je iPhone uitzetten en de laatste stabiele release installeren. Dit noemen we downgraden. Maar het downgraden van een betaversie naar een stabiele versie van iOS heeft best wat voeten in de aarde. Bovendien zijn er spelregels. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar van iOS 17 downgraden naar iOS 16 van vorig jaar. Sinds iOS 3 signeert Apple namelijk updates voor het besturingssysteem. Je kunt dan alleen downgraden naar de versie die Apple wel ondersteunt. Maar hoe doe je dat?

Zo kun je iOS downgraden

Als je een betaversie van iOS hebt geïnstalleerd, kun je ervoor kiezen om een stapje terug te doen. Zo kun je bijvoorbeeld kort na het installeren van de beta nog teruggaan naar de stable release. Dit is de versie die iedereen kan downloaden die geen betatester is. Je bent dan niet meer bezig met een privé beta of een publieke beta. Als je wilt downgraden naar een stabiele iOS-versie, dien je je eerst af te melden voor het betaprogramma. Daarna kun je downgraden naar de stabiele versie van iOS.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Waarom downgraden?

Er zijn verschillende redenen om te willen downgraden. Bijvoorbeeld omdat je spijt hebt van een update. Je hebt regelmatig vastlopers of er doen zich andere problemen voor die je niet prettig vindt. Het kan ook zo zijn dat je bepaalde vernieuwingen liever niet hebt. Maar toch zul je je hier overheen moeten zetten: in de toekomst vind je deze verbeteringen ook in de stabiele versie.

In sommige gevallen installeren gebruikers een betaversie uit nieuwsgierigheid. Maar dan blijkt dat favoriete apps niet meer (goed) werken of dat je batterij wel erg snel leegloopt. Je kunt er dan voor kiezen om terug te gaan naar de stabiele versie. Zeker op oudere iPhones kan het voorkomen dat een nieuwe update het toestel trager maakt. Je kunt dan downgraden naar een oudere versie, zodat je toestel weer snel is. Maar let op: ook hier geldt dat je op een gegeven moment tegen limieten aanloopt en toch echt weer eens een nieuwe iPhone moet kopen.

Uit de iOS beta versie stappen

Om te stoppen met het installeren van beta’s, moet je je eerst afmelden bij het betaprogramma. Geen zorgen: je hoeft geen nieuwe Apple ID te maken of iets anders te doen op de computer om uit de betaversies te stappen. Dit kun je gemakkelijk regelen vanaf je iPhone.

  • Ga daarvoor eerst naar de Instellingen-app op je iPhone;
  • Klik op ‘Algemeen’ en tik dan verder naar ‘Software-update’;
  • Bij ‘Beta Updates’ zet je een vinkje op ‘Uit’

Je ziet nu niet meteen een nieuwe stabiele versie van iOS verschijnen. Je moet namelijk eerst wachten totdat een nieuwe stabiele versie door Apple is uitgebracht. Tot die tijd blijf je op de beta. Maar je kunt er ook voor kiezen om geforceerd te downgraden.

Stappenplan downgraden

Wil je meteen downgraden naar een vorige, stabiele versie van iOS, dan kun je dit zelf regelen. Ten eerste dien je een back-up te maken van je foto’s en overige bestanden. Dit kan in verband met verschillende versies niet automatisch. Je dient deze handmatig te kopiëren naar een opslagdienst. De foto’s in je iCloud-fotobibliotheek blijven hoe dan ook wel opgeslagen.

Vervolgens sluit je je iPhone met de USB-kabel aan op een Mac en open je Finder. Je ziet de iPhone vervolgens in de zijkolom verschijnen. Dit is dezelfde kolom als waar je alle andere mappen vindt. Daarna dien je je iPhone in herstelmodus te zetten door de Volume omhoog-knop in te drukken, gevolgd door de Volume omlaag-knop. De truc is om de knoppen maar heel even ingedrukt te houden. Daarna wissel je naar de zijknop totdat je ziet dat de iPhone in herstelmodus staat. Je ziet dan een laptop met een USB-stekker.

Als je het goed hebt gedaan, ontvang je een melding op je Mac dat de iPhone in herstelmodus staat. Klik vervolgens op ‘Herstel’. Daarna wordt meteen de meest recente versie van iOS geïnstalleerd. Het gaat hier om een stabiele versie. Je krijgt dus geen beta’s meer. Je hoeft nu alleen de stappen op het scherm uit te voeren. Daarna kun je een back-up terugzetten, maar die back-up moet wel met dezelfde iOS-versie zijn gemaakt. De kans is dus groot dat je data kwijtraakt. Om deze reden kun je de data en foto’s alleen handmatig weer naar de iPhone kopiëren. Uiteraard kun je bovenstaande stappen ook op Windows uitvoeren. Je dient daarvoor wel iTunes te installeren.

Alternatief downgraden

Er is ook een alternatieve manier om een oudere versie op je iPhone te installeren, maar de voorwaarde is wel dat Apple deze nog signeert. Je kunt het firmwarebestand via de website van Apple downloaden. Download nooit firmwarebestanden van derden. De bestandsnaam eindigt altijd met ‘.ipsw’. Zet dit bestand in een map die je gemakkelijk terug kunt vinden.

Daarna open je Finder of iTunes en zet je de iPhone in herstelmodus. Op de Mac houd je de Option-toets ingedrukt. Klik met de muis op ‘Herstellen’. Op Windows dien je hiervoor de Shift-toets te gebruiken. Vervolgens klik je het IPSW-bestand aan en bevestig je dat je de software wilt installeren. Daarna wordt de iOS-versie teruggezet en kun je handmatig de bestanden terugzetten.

Lees ook: iPhone ondersteuning iOS en WhatsApp

Let op: je kunt je gegevens kwijtraken!

Goed om te weten voordat je aan de slag gaat met het downgraden van een beta naar een stabiele versie: je kunt geen iPhone back-ups gebruiken. De voorwaarde is namelijk dat de back-up gemaakt is met dezelfde softwareversie als je iPhone. Is je betaversie nieuwer dan de stableversie, dan kan de back-up dus niet ingelezen worden. Bij grote sprongen tussen versienummers kan dit problemen opleveren. Zeker als je naar een grote nieuwe release gaat. De gegevens die je in de tussentijd hebt gemaakt, raken daardoor verloren. Dat geldt ook voor apps die je in de tussentijd hebt geïnstalleerd. Deze kun je wel zonder opnieuw te betalen weer terug downloaden uit de App Store.

Zorg er daarom voor dat je zaken zoals muziek en foto’s eerst met de hand hebt gekopieerd naar een harde schijf of opslagdienst, voordat je begint met downgraden. Zo kun je deze gegevens na het downgraden weer terugzetten en raak je geen gegevens kwijt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer