Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De iPhone gezondheid app maakt het mogelijk om je mentale gezondheid bij te houden!

Voel je je regelmatig neerslachtig en verdrietig, of ben je de laatste tijd juist erg vrolijk en positief? Wat je gemoedstoestand ook is, sinds iOS 17 kun je dit gemakkelijk bijhouden. Apple vindt het namelijk belangrijk dat je kunt vastleggen hoe je je voelt of hoe je denkt. Deze gegevens kun je later weer delen met je psycholoog of behandelend arts. Uiteraard is het aan de specialist zelf of hij wat met je gegevens wil doen, maar het kan wel een goede inkijk bieden van wat je dagelijks meemaakt. Apple heeft daarom zelfs vragenlijsten aan de app toegevoegd. Op die manier kan de psycholoog precies analyseren wat je denkt en hoe je je voelt. Zo weet je ook meteen of je een risico loopt op paniekaanvallen of een depressie.

Een overzicht van je mentale gezondheid met de handige gezondheid App op de iPhone

Het is belangrijk om voldoende aandacht voor je mentale gezondheid te hebben. We zijn vaak vooral geneigd ons zorgen te maken als het lichaam een probleem heeft, maar mentaal kunnen er ook zeker problemen optreden. Daarom is het belangrijk dat je emotioneel in orde bent. Op die manier kun je voorkomen dat je lichamelijke problemen krijgt als gevolg van psychische problemen. Daarom kun je je gevoelens en emoties vastleggen. Zo kun je beter analyseren wat je voelt en hoe je ermee om moet gaan. Je voelt je daardoor een stuk vrolijker. Apple heeft een aantal handige functies ingebouwd sinds iOS 17.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Gemoedstoestand (stemmingen en emoties) bijhouden met de app

Als je het gevoel hebt dat het allemaal niet zo lekker gaat, kun je je emoties en stemmingen bijhouden. In de Gezondheid-app kun je je gemoedstoestand op een schaal van ‘Zeer onaangenaam’ tot ‘Zeer aangenaam’ bijhouden. Daarbij kun je ook meteen aangeven waarom je je zo voelt. Bijvoorbeeld omdat je stress had op het werk of ruzie met je partner had. Deze gegevens invoeren duurt niet lang; in een mum van tijd heb je alles bijgehouden en krijg je zelfs statistische gegevens te zien over hoe je denkt. Als je geen iPhone bij de hand hebt, kun je deze gegevens ook via bijvoorbeeld een Apple Watch vastleggen.

Gedurende de dag kun je aangeven hoe je je voelt of hoe je dag was. Slaap je met een Apple Watch, dan kun je aan de hand van je slaapgegevens bekijken of dit de oorzaak van je gevoelens is. Met iOS 17 heeft Apple ook vragenlijsten toegevoegd. Daarmee kun je achterhalen of je vatbaar bent voor angststoornissen of depressies. Let op: dit is geen diagnose. Ga hiermee dus altijd naar een specialist zoals de huisarts of psycholoog.

Gemoedstoestand in iOS 17 gebruiken

Om je gegevens vast te leggen, kun je de Gezondheid-app gebruiken. Klik vervolgens op het tabblad ‘Gegevens’.

  • Kies nu voor het tabblad ‘Geestelijk welzijn’ en klik op ‘Gemoedstoestand’;
  • Tik op ‘Aan de slag’
  • Kies de emoties die je nu voelt of hoe je je vandaag voelde en leg deze vast;
  • Geef met de schuifknop aan hoe je je voelt;
  • Tik op Volgende;
  • Gebruik steekwoorden om aan te geven hoe je je voelt. Bijvoorbeeld ‘Blij’ of juist ‘Verdrietig’;
  • Geef nu aan waarom je je zo voelt. Bijvoorbeeld door ‘Partner’ of door ‘Werk’.

Daarna worden je gegevens vastgelegd. Je kunt bij de eerste keer dat je de app gebruikt herinneringen inschakelen. Op die manier wordt je regelmatig gevraagd om je gemoedstoestand bij te houden.

Bekijk je geschiedenis

Wil je weten hoe je je vorige week voelde en op welke dagen het juist goed of slecht met je emotionele gesteldheid ging? Dan kun je eerdere gemoedstoestanden bekijken. Dit kun je bijvoorbeeld aan je specialist of psycholoog laten zien.

  • Ga naar de Gezondheid-app;
  • Klik op ‘Gegevens’;
  • Klik op ‘Geestelijk welzijn’;
  • Bekijk de gegevens in de grafiek.

Meldingen in- en uitschakelen

Je krijgt vanaf het gebruik van de app regelmatig vragen of je je gemoedstoestand bij wilt houden. Apple noemt dit ‘reflecteren’. Maar soms heb je het even druk met werk, ben je weg met familie of heb je gewoon geen zin om nu je emoties onder woorden te brengen. Apple dwingt je dan ook niet om dat nu te doen. Met andere woorden: reflecteren op gevoelens en emoties is vrijblijvend. Je kunt de meldingen met de reminders namelijk ook gewoon weer uitschakelen. Toch is het wel even zoeken, totdat je deze functie hebt gevonden. Daarom zijn wij voor je op zoek gegaan. Zo werkt het:

  • Open de Gezondheid-app op je iPhone;
  • Ga naar het tabblad ‘Gegevens’;
  • Klik op ‘Gemoedstoestand’;
  • Ga naar beneden en klik op ‘Opties’;
  • Haal de schakelaars over;

Je wordt nu niet meer gevraagd om te reflecteren op je gemoedstoestand. Dit betekent dat je er wel zelf om moet denken om de vragen in te vullen, als je een dagelijks rapport wil maken.

Vragenlijsten delen met de gezondheid app

Soms wil de specialist of psycholoog extra inzicht in je gevoelens en emoties. Als je last hebt van angsten of bang bent dat je depressief bent, kun je een vragenlijst invullen. Apple heeft een vragenlijst gemaakt, in samenwerking met deskundigen in Amerika en Europa. Op die manier kun je nagaan hoe ernstig je klachten precies zijn. De beoordelingen rondom deze vragenlijst zijn opgesteld door klinieken waar Apple mee samenwerkt. Houd er rekening mee dat de uitkomst van de vragenlijst natuurlijk geen diagnose is. Je doet er altijd goed aan om je problemen voor te leggen aan een arts of psycholoog.

De vragenlijsten zijn te vinden in de Gezondheid-app. Daarna kun je een vragenlijst beginnen en hierop je antwoorden invullen. Het beoordelingsproces begint dan meteen. Op deze manier kun je onder meer de risico’s inschatten. Zo weet je of je meteen contact op moet nemen met je behandelaar, of dat je zelf meer rust kunt scheppen door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Mindfulness-app. Daarnaast vind je een overzicht van informatie in je regio. Je kunt alle gegevens in de Gezondheid-app, inclusief de ingevulde vragenlijst, ook in een PDF-bestand opslaan. Deze kun je dan delen met je hulpverlener. Uiteraard is het aan jezelf of je dat wilt doen. Dat werkt zo:

  • Ga naar de Gezondheid-app;
  • Klik op ‘Gegevens’;
  • Klik op ‘Geestelijke Gezondheid’;
  • Kies voor ‘Vragenlijst over geestelijke gezondheid’;
  • Vul de vragen in. Je krijgt dan meteen een beoordeling.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer