Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Hoewel het in Nederland weinig voor komt zijn er toch een aantal 'namaak' iPhones in omloop. Wanneer je tweedehands een iPhone wil kopen raden we je altijd aan eerst te checken of de iPhone echt is. Hoe doe je dat? Lees het in dit artikel.

Tweedehands iPhones

Tweedehands iPhone te koop, 'helemaal nieuw' of 'nooit uit te doos geweest'. Dit soort kreten met een té aantrekkelijke prijs kunnen al een beetje argwaan wekken. In Azië kunnen Apple iPhones heel nauwkeurig nagemaakt worden. Het is soms moeilijk om te zien, maar er zijn een aantal punten waarop je een neppe iPhone kunt herkennen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Serienummer nakijken

Elk iPhone toestel heeft een serienummer. Middels het serienummer kun je controleren of het om een echt, legitiem Apple product gaat. Zoek het serienummer van het te kopen toestel op via Instellingen >> Algemeen >> Info. Vul dit nummer vervolgens in in de Apple Garantie Database, je ziet direct of het toestel nog binnen garantie is. Als het systeem aangeeft dat het serienummer niet geldig is heb je waarschijnlijk te maken met een nagemaakte iPhone.

Apple Logo 

Controleer goed het Apple logo op echtheid. Wijkt deze af van het welbekende Appeltje met een hapje eruit, let dan goed op.

Welkomstscherm

Zet de iPhone aan en kijk wat er gebeurt. Verschijnt er een woord/begroeting, dan gaat het om een neppe iPhone. Verschijnt het Apple logo dan heeft het apparaat de juiste iOS software. Verschijnt er een andere software dan iOS, dan is het apparaat niet echt.

App store en Siri

Controleer of de iPhone toegang heeft tot de App Store. Op sommige neppe iPhones start niet de App Store maar de Google Store. Ook is het belangrijk om te controleren of Siri werkt, een belangrijke en unieke iPhone functie.

Schroeven

Voor de originele Apple producten zijn zogenaamde 'pentalobe schroeven' gebruikt. Kijk aan de onderkant van de iPhone waar de lightning of 30-pins connector aangesloten kan worden. Zijn daar andere schroeven aanwezig dan het pentalobe type? Je hebt dan waarschijnlijk te maken met een namaak iPhone!

Knop posities

Deze tip lijkt makkelijk, maar wordt toch nog vaak vergeten. Kijk goed of alle knoppen op de juiste plek zitten! Bij de iPhone 6(s, Plus) bevindt de on/off knop zich bijvoorbeeld aan de rechterzijde in plaats van bovenop! 

Verpakking

Let goed op de  doos waarin de iPhone verpakt is. Een echte iPhone is altijd verpakt in een doos van hoge kwaliteit met scherpe foto's en logo. Ook raden we aan te kijken naar de meegeleverde boekjes en accessoires. Check ook of het IMEI nummer op de iPhone (achterop het toestel te zien) gelijk is aan het IMEI nummer op de doos. Als het IMEI nummer op de doos niet gelijk is aan dat van de iPhone, maar de iPhone wel echt is, kan het gaan om een gestolen toestel.

Talen op de iPhone

Een echte iPhone heeft altijd de mogelijkheid om de taal aan te passen. Apple ondersteunt alle talen, staan er in het menu van de iPhone maar één of twee talen? Dan is deze waarschijnlijk niet echt. Ook als alle talen aanwezig zijn is het verstandig om te controleren of de voorkeurstaal werkend en foutloos is. 

Simkaart mogelijkheden 

Sommige Chinese namaak-iPhones hebben de mogelijkheid om twee Simkaarten aan te sluiten. Geen énkele echte iPhone heeft deze mogelijkheid! Ook kun je controleren welk type Simkaart ondersteund wordt door de iPhone. Bij de iPhone 4s wordt Microsim of een kleinere Simkaart ondersteund, vanaf de 5 is Nanosim vereist.

Designed by Apple California, Assembled in China

Alle Apple producten hebben deze tekst op de achterzijde staan. Staat er een andere tekst dan gaat het hier niet om een echt Apple product.

Afbeelding: Techielobang.com

Ga naar de Apple Store

Twijfel je toch nog? Je kunt de iPhone door middel van een serie tests laten checken in de Apple Store, hoewel het dan misschien al te laat is.

Te mooi om waar te zijn

Gebruik het boerenverstand. Is de prijs te aantrekkelijk en ziet het er allemaal te mooi uit om waar te zijn? Doe het dan niet! 

De uiterlijke kenmerken geven veel weer over de iPhone, maar het innerlijk nog meer. Vraag de verkoper dus om de iPhone aan te zetten en controleer onder andere op het serienummer en de App Store!

We raden je ook aan om te kijken naar de onderstaande video waarin een neppe en echte iPhone 6 vergeleken worden.

 

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer