Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Na de iOS 17 update is je iPhone batterij steeds snel leeg. In dit artikel geven we je tips hiervoor.  Bij iedere iOS update kun je de klok er op gelijk zetten: er zijn gebruikers die problemen hebben met de nieuwste update van het besturingssysteem van hun iPhone. Sinds begin september heeft Apple iOS 17 uitgebracht en zijn er gebruikers die klagen dat de batterij van hun iPhone of iPad veel sneller leegloopt dan normaal. Dat is geen psychologisch effect. Door verschillende processen op de achtergrond kan het een paar dagen zo zijn dat je toestel warmer wordt dan gebruikelijk of minder lang meegaat. Hoe is dat te verklaren en wat kun je eraan doen?

Batterij sneller leeg door iOS 17?

Sommige gebruikers klagen dat hun batterij minder lang meegaat sinds ze de update naar iOS 17 hebben gemaakt. Het klopt inderdaad dat het toestel sneller warm wordt, maar niet iedereen heeft er last van. Er zijn genoeg gebruikers die geen verschil in batterijverbruik merken en nog steeds een koele iPhone hebben. Maar juist doordat er gebruikers zijn die merken dat er wat met hun toestel aan de hand is, komen er meer berichten over batterijproblemen naar buiten. Geen zorgen: je hoeft er niet meteen voor naar de Apple Store om je batterij te laten vervangen. De batterijproblemen kunnen door verschillende oorzaken verklaard worden.

Bij het updaten van je iPhone worden er namelijk allerlei nieuwe taken op de achtergrond gestart. Denk bijvoorbeeld op het opnieuw bijhouden van je apps en foto’s (indexeren), zodat je gemakkelijk met een zoekopdracht in Spotlight je bestanden en apps terug kunt vinden. Ook wordt er op de achtergrond allerlei optimalisaties uitgevoerd. Over het algemeen heb je binnen een paar dagen weer een normaal batterijverbruik. Maar als dat niet zo is, is het tijd om zelf actie te ondernemen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Wat je zelf kunt doen na een iOS update

Heb je een update aan iOS uitgevoerd? Dan is het goed om de eerste paar dagen je iPhone wat meer met rust te laten. Als je je toestel echt nodig hebt, doe je er goed aan om voor de zekerheid even een oplaadkabel of powerbank mee te nemen. Het is ook goed om je iPhone ’s nachts aan de stroom te laten, zodat de iPhone op de achtergrond zijn processen uit kan voeren. Op die manier heb je er geen last van terwijl je slaapt en kan je toestel toch zijn gang gaan.

Meestal heb je na drie dagen al een veel betere batterijduur en is je toestel ook minder snel warm. Maar het kan ook gebeuren dat een app die je hebt geïnstalleerd, nog niet is geoptimaliseerd voor iOS 17, maar bijvoorbeeld wel voor iOS 15 of voor iOS 13 die je een aantal jaren geleden hebt geïnstalleerd. Op die manier kun je problemen met de app krijgen, zonder dat je er erg in hebt. Ga daarvoor naar de Instellingen-app op je iPhone en klik op ‘Batterij’. Je kunt dan zien welke app veel van je batterijcapaciteit verbruikt. Je kunt de app dan afsluiten of tijdelijk helemaal verwijderen, totdat er een nieuwe update komt.

Extra stroomverbruik

Houd er rekening mee dat in de meeste gevallen je iPhone sneller leeg gaat, doordat je tijdens een release van een nieuw besturingssysteem veel meer bezig bent met het ontdekken van nieuwe functies. Je wilt natuurlijk al die nieuwe functies gelijk proberen, waardoor er meer van het toestel gevraagd wordt. Daarnaast heeft iOS 17 toetsenbordfeedback. Deze functie kan van negatieve invloed zijn op je batterijduur, zo zegt Apple zelf. Deze functie staat standaard aan, maar kun je het best uitzetten als je veel typt. Je weet immers dat je aan het typen bent. Het versturen van alle feedback bij elke toetsenbordaanslag kan behoorlijk wat batterij kosten. Je kunt er daarom ook voor kiezen om dit tijdelijk uit te zetten.

  • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone;
  • Kies voor ‘Horen en Voelen’;
  • Klik op ‘Toetsenbordfeedback’;
  • Schakel ‘voelbaar’ in of uit.

Op deze manier kun je een paar dagen proberen om zonder toetsenbordfeedback je iPhone te gebruiken. Mogelijk maakt dat een groot verschil op je batterijduur.

Moet je iOS updates voor je iPhone wel installeren?

Je kunt je afvragen of je wel nieuwe updates moet installeren als dat leidt tot een warmere iPhone en een slechtere batterijduur. Het advies is om altijd de nieuwste updates te installeren. Je gaat er vrijwel altijd op vooruit door grote verbeteringen in prestaties en beveiliging. Helaas kunnen er bij Apple ook wat foutjes in geslopen zijn. Daarom kan het zijn dat je de eerste paar dagen een minder goede batterijduur hebt. Maar bij een volgende update is dat probleem vaak al opgelost, want Apple is redelijk actief met het voortdurend verbeteren van de software van je iPhone.

Je kunt wel een aantal acties ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk iPhone locatievoorzieningen uitschakelen. Het voortdurend bijhouden van je GPS-locatie kost veel batterij. Deze kun je in één keer uitschakelen in de Instellingen-app. Klik vervolgens op ‘Privacy’ en dan op ‘Locatievoorzieningen’. Daarnaast kun je via het Bedieningspaneel ook tijdelijk ‘energiebesparing’ inschakelen. Op die manier zet je allerlei achtergrondtaken uit. Let op: je haalt dan ook je mail niet meer realtime op en krijgt dit soort meldingen met vertraging te zien.

Als je problemen blijft houden

Blijf je problemen houden met je iPhone of iPad en ervaar je meer raar gedrag, zoals bijvoorbeeld crashes van apps? Probeer je toestel dan eerst eens opnieuw op te starten. Wellicht zijn er processen op de achtergrond blijven hangen die veel energie kosten. Even opnieuw opstarten is dan de beste manier. Als dat niet helpt, kun je ervoor kiezen om je iPhone opnieuw in te stellen.

Doe daarvoor het volgende:

  • Ga naar de Instellingen-app;
  • Klik op Algemeen;
  • Klik op ‘Zet over of stel iPhone opnieuw in’;
  • Klik op ‘Stel opnieuw in’;
  • Kies voor ‘herstel alle instellingen’.

Let op: kies hierbij niet voor ‘wis alle inhoud’, want zo raak je al je apps en foto’s kwijt! Je wilt alleen de instellingen herstellen. Daardoor moet je wel bepaalde wachtwoorden van sommige apps en je Wifi opnieuw invoeren. Tijdens het herstellen raak je geen belangrijke data kwijt. Daarna zou na vijf minuten alles weer normaal moeten zijn. Helpt dat ook niet? Dan zit er niets anders op dan een back-up maken en iOS opnieuw installeren.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer