Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Namens de Europese organisatie European Emergency Number Association (EENA) wordt Apple verzocht om iPhones de juiste ondersteuning te bieden voor Advanced Mobile Location (AML). Tot op heden geeft Apple nog geen gehoor. 

Via een open oproep hoopt EENA alsnog op een reactie, want zonder juiste locatie bepaling kunnen mensen die 112 bellen nog best in een benarde situatie terecht komen.

Met Advances Mobile Location wordt de locatie van de mobiele telefoon direct aan de alarmcentrale doorgeven. Op die manier kunnen hulpdiensten direct naar de juiste locatie toesnellen. Vooral wanneer je niet in staat bent goed aan te geven waar je bent, is AML van onschatbare waarde.

Lees ook: Virtual reality mogelijkheden voor je iPhone

Locatie opvragen

Wanneer je nu met het noodnummer belt, dien je zelf de juiste locatie door te geven. Via telefoon providers kan de alarmcentrale ook je locatie opvragen, maar deze zijn lang niet altijd even nauwkeurig, omdat hier gebruik gemaakt wordt van masten en niet de nauwkeurige gps van je mobiele telefoon. Inmiddels zijn er apps beschikbaar die je gps locatie met de alarmcentrale kunnen delen, maar met de komst AML zal dit proces automatisch in gang gezet worden. De nieuwe techniek is nog niet in alle landen beschikbaar, maar zal naar verwachting snel de nieuwe Europese standaard worden.

Het is nu wachten op smartphone fabrikanten die de juiste ondersteuning zullen moeten bieden. Google zet al wel de eerste stap in de juiste richting door nu al AML ondersteuning aan Android-toestellen te bieden. Vooralsnog heeft Apple de verzoeken van EENA genegeerd. EENA probeert al langere tijd contact te krijgen met de smartphone fabrikant, zodat de functie zo snel mogelijk in alle toestellen geïmplementeerd kan worden.

Lees ook: Dit wordt de prijs van de iPhone 8 in Nederland

Hoewel AML op je iPhone dus nog wel even op zich laat wachten, zal Apple met de komst van iOS 11 wel de nodige maatregelen nemen die van pas kunnen zijn in een noodsituatie. Met de functie SOS-noodmelding wordt automatisch contact opgenomen met 112. Na deze oproep wordt je locatie ook direct doorgegeven aan je noodcontacten. Jouw locatie wordt dus niet gedeeld met de meldkamer, je zult dus nog wel zelf je locatie moeten doorgeven.

Tip: vergelijk iPhone toestellen met abonnement op prijs

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer