Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Bij het maken van een iPhone probeert Apple zo duurzaam mogelijk aan het werk te gaan. Daarom gebruikt het bedrijf voor sommige onderdelen van je iPhone gerecyclede producten, zoals aluminium. Het goud op het moederbord is van 100 procent gerecycled goud, de trilmotor wordt gemaakt van hergebruikt wolfraam en zelfs het doosje is gemaakt van gerecyclede houtvezels. Daarmee heeft het bedrijf al wat duurzame stappen gezet, maar je kunt ook je steentje bijdragen aan een duurzamere en betere wereld. Bijvoorbeeld door erop te letten hoe je je iPhone aanschaft en wanneer je deze weer weg doet.

Duurzame tips voor je iPhone

De aanschaf van een nieuwe iPhone is nooit helemaal duurzaam. Er zijn weer nieuwe materialen gewonnen om het nieuwste vlaggenschiptoestel te kunnen maken. Apple gebruikt inderdaad onderdelen uit vorige toestellen die gerecycled zijn om er nieuwe toestellen van te maken. De iPhones tot aan de iPhone 14 zijn bijvoorbeeld gemaakt van een aluminium frame. Dat materiaal komt uit je vorige iPhones, zoals de iPhone 12 of iPhone 13. Maar je kunt meer doen. Door bijvoorbeeld geen nieuw toestel te kopen, maar een oud toestel van iemand over te kopen. Of door je iPhone langer te gebruiken en niet ieder jaar een nieuw toestel aan te schaffen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Verkoop je oude iPhone tweedehands of ruil deze in

Ten eerste kun je er voor kiezen om je oude iPhone tweedehands te verkopen. Doorgaans is de beste periode om nog zoveel mogelijk geld terug te krijgen op je toestel als er nieuwe modellen worden aangekondigd. Rond augustus of september liggen de prijzen het hoogst. Na aankondiging van de nieuwe toestellen krijg je vaak minder geboden voor je toestel, omdat iedereen het nieuwste toestel wil kopen. Daardoor worden de oudere generaties tweedehands aangeboden. Je doet er dus goed aan om je toestel op tijd tweedehands te verkopen of in te ruilen bij de winkel.

Apple heeft zelf ook een inruildienst. Je krijgt dan een iets lagere prijs geboden dan dat je bij andere inruildiensten gewend bent. Maar Apple gebruikt je iPhone dan om er een nieuw toestel van te maken, of – als deze verder nog goed is – refurbished een tweede leven te geven. Zo kun je voorkomen dat iemand anders een nieuw toestel hoeft te kopen.

Koop een tweedehands iPhone

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om geen nieuw toestel van Apple te kopen, maar een nieuwe iPhone op een tweedehands site te scoren. Dit toestel is al eens door iemand anders gekocht en gebruikt, waardoor je het toestel als het ware een tweede leven geeft. Op die manier hoeven er minder iPhones geproduceerd te worden en kun je de ecologische voetafdruk kleiner maken. Nederlanders kopen vaak producten tweedehands. Zelfs kleding wordt vaak tweedehands aangeschaft. Een tweedehands iPhone kopen is dan een logische keuze. Daarnaast kun je ook nog eens besparen op de aanschafprijs van het toestel.

De tweedehands waarde van een toestel ligt namelijk flink lager dan de aanschafprijs van een nieuw toestel. Goed voor je milieu en voor je portemonnee.

Koop een refurbished iPhone

Het is ook mogelijk om een refurbished iPhone toestel aan te schaffen. Refurbished toestellen zijn iPhones die al eens gebruikt zijn, maar eigenlijk nog wel een ronde mee kunnen. Deze toestellen hebben vaak wat kleine beschadigingen, zoals bijvoorbeeld een scheurtje in het scherm. Geen zorgen, want de refurbished partijen zorgen ervoor dat je refurbished iPhone zowel optisch als in onderdelen tiptop in orde zijn. Op die manier merk je eigenlijk niet dat het hier gaat om een toestel dat al eerder een eigenaar heeft gehad.

Dit soort toestellen kunnen ook andere kleine problemen hebben waardoor ze worden afgedankt, zoals een lagere batterijduur. De verkoper vervangt dan de batterij, waardoor je een praktisch als nieuwe iPhone aanschaft. Soms lukt het niet om de gebruikerssporen te herstellen. De verkoper geeft dan meestal aan wat de schade precies is. Het heeft wel een voordeel: met een mooi hoesje kun je zo de beschadigingen aan het frame laten verdwijnen en het scheelt je veel geld op de aanschafprijs. En er hoeft geen nieuwe iPhone geproduceerd te worden.

Blijf je iPhone langer gebruiken

De beste manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen is natuurlijk door te consuminderen. Over het algemeen gaan iPhones jarenlang mee. Als je een echte gadgetfreak bent, snappen we dat je ieder jaar het nieuwste toestel wilt hebben. Maar als je ook erg milieubewust bent, is het misschien maar beter om jezelf het nieuwe toestel te ontzeggen. Het is ook belangrijk om erbij stil te staan dat we niet altijd het nieuwste van het nieuwste hoeven te hebben. Een iPhone krijgt vaak jarenlang updates. Daardoor kun je zelfs nu nog de iPhone 11 met de nieuwste updates gebruiken.

Je doet er daarom goed aan om je iPhone niet meteen af te danken als je batterij niet meer goed werkt. Vaak is het laten vervangen van een batterij een stuk goedkoper dan een nieuw toestel kopen. Bovendien kun je – als je je iPhone goed behandelt – er jarenlang mee doen. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld na drie of vier jaar een nieuw toestel te kopen. Dat scheelt enorm op de productie van iPhones.

Laat je oude iPhone recyclen door Apple

Mocht je een oude iPhone hebben die niet meer aan gaat en echt helemaal defect is, dan kan zelfs Apple er niets meer mee. De iPhone verkopen als een refurbished toestel is er niet meer bij. Datzelfde geldt voor toestellen die door de tijd zijn ingehaald. Je zult met je iPhone 3GS maar weinig mensen gelukkig kunnen maken. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om de oude toestellen te koop aan te bieden voor onderdelen. Op die manier kun je je toestel toch nog enigszins recyclen. Maar er is ook een andere manier om je steentje bij te dragen.

Je kunt je iPhone via het trade-in programma ook inleveren bij Apple. Als het toestel niets meer waard is, biedt Apple je aan om gratis je oude iPhone in te nemen en te recyclen. Vaak bevatten de oude iPhones allerlei materialen die nog hergebruikt kunnen worden in een nieuw toestel. Zo hoeft Apple minder nieuwe grondstoffen te winnen, waardoor je minder vraagt van moeder Natuur.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer