Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Maakt je iPhone een raar geluid? Je bent hartstikke blij met je iPhone. Dat moet ook wel want het is een van de beste merken smartphones. Een raar over vreemd geluid is dan ook echt onwenselijk. Een dergelijk geluid kun je bijvoorbeeld horen wanneer je het toestel op de lader aansluit. Maar er kan ook een vervormd geluid uit de luidspreker komen. Ontdek alles over rare geluiden die vanuit je iPhone komen, en hoe je ze simpel kunt verhelpen!

Rare geluiden tijdens het bellen

Tijdens het bellen kun je een blikkerig geluid horen. Ook kan het dat je een ruis hoort of dat je zelfs helemaal geen geluid waarneemt. Zolang je wel geluid hoort dan kun je proberen om de telefoonluidspreker aan te zetten. Hoor je nog steeds niks of klinkt dit vervormd, dan zou het aan de luidsprekers kunnen liggen. Heb je de iPhone misschien in het water laten vallen of zit er stof of vuil in?

Wanneer de ander je slecht hoort moet je de microfoon vrijmaken. Bekijk of er een folie of hoesje om de microfoon zit. Zie je vuil zitten, probeer dit dan voorzichtig te verwijderen. Wanneer je het hoort ruisen of kraken dan zou het ook aan het netwerk kunnen liggen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

IPhone maakt rare geluiden bij afspelen van audio of video

Je hoort een vervormd geluid of iets vreemds wanneer je audio of video afspeelt. Wees er eerst zeker van dat het niet aan het bestand ligt. Een beschadigd bestand kan er toe leiden dat audio niet goed doorkomt. Verder kun je ook eens naar de luidsprekerinstellingen kijken. Staat het geluid hard genoeg? Heb je het geluid überhaupt wel aanstaan?

Controleer ook de gaatjes van de speakers. Haal zandkorrels of ander vuil eruit. Geeft je iPhone helemaal geen geluid meer, zet het toestel dan terug naar fabrieksinstellingen. Soms moet je de luidspreker laten reinigen, doe dit alleen wanneer de andere oplossingen niet te werken.

Vreemd geluid wanneer je niets doet

Het is stil in huis en de iPhone ligt naast je. Je hoort een licht zoemend, sissend of brommend geluid. Vooral wanneer je het oor tegen de iPhone legt is dit duidelijk hoorbaar. Dit is een probleem dat zich bij oudere iPhones heeft voorgedaan. Het kan echter ook dat nieuwe iPhones hiermee te maken krijgen. Zeer waarschijnlijk ligt de oorzaak in de spoel die een magnetisch veld opwekt. Helaas valt hier weinig aan te doen, maar er zijn mensen die hun iPhone geruild kregen.

IPhone maakt geluid tijdens het opladen

Bij intensief gebruik zul je de iPhone dagelijks moeten opladen. Maakt de iPhone een raar geluid wanneer hij aan de oplader ligt? Dat kan, je hoort mogelijk een piepgeluid. Ook kan het dat je een lichte bromtoon hoort. Op zich betekent dit niet dat je iPhone kapot is. Mogelijk hoor je de spoel of iets van de oplader.

Leg ook eens je oor tegen de oplader zelf (wat in het stopcontact zit). De kans is groot dat je deze ook hoort brommen. Dan weet je nu wel zeker dat er stroom doorheen gaat.

Geluiden die normaal zijn

Denk niet dat elk raar geluid direct iets betekent. Sommige geluiden horen erbij. Bijvoorbeeld meldingen die je op je iPhone ontvangt. Sommige apps versturen vrij veel meldingen, dit kan natuurlijk hinderlijk zijn. Via de instellingen app kun je dit soort meldingen uitschakelen. Ook kan dit vaak via de applicatie zelf.

Geluid en trillingen wijzigen

Wil je de geluiden en de trillingen van je iPhone wijzigen? Ga dan naar instellingen en tik op Horen en voelen of Geluiden. Dit is een beetje afhankelijk van het model iPhone dat je hebt. Sleep de schuifknop onder het kopje Beltoon en meldingen. Hiermee stel je het volume voor de geluiden in. Wil je de tonen en trilpatronen instellen, dan tik je op het betreffende geluid.

Wat je moet doen bij rare geluiden

Je iPhone maakt rare geluiden, wat te doen? Dat ligt helemaal aan de oorzaak. Probeer die eerst te achterhalen, dit scheelt veel tijd en geld. Probeer ook altijd eerst de iPhone te resetten naar de fabrieksinstellingen. Dit is de meest makkelijke en goedkope oplossing.

Voordat je het toestel terugzet naar fabrieksinstellingen maak je eerst een back-up. Hiermee bewaar je alle gegevens en instellingen. Nadat je toestel weer naar fabrieksinstellingen is gezet kun je gebruik maken van eerder gemaakte back-up.

Blijft het probleem zich voordoen onlangs een reset naar fabrieksinstellingen? Vaak zit er niets anders op dan contact op te nemen met een iPhone-reparateur. Doe dit het liefst via een officiële Apple reparatie service of een verkooppunt.

Dit kost reparatie van een iPhone

Wat kost het om de iPhone te laten repareren wanneer deze een raar geluid maakt? Het hangt er helemaal vanaf wat het probleem is. Bedenk dat reparatie niet heel goedkoop is. De meeste reparatiekosten kun je opvragen bij de officiële Apple Support. Heb je AppleCare+, dan krijg je niet alleen technische support maar ook reparatie voor hardwareproblemen vergoed. Denk hierbij ook aan onopzettelijke of opzettelijke schade.

Je betaalt in dit geval een eigen risico van € 99. Heb je nog garantie en maakt je iPhone rare geluiden? Laat dit binnen de garantieperiode nakijken. Waarschijnlijk kan dit probleem worden opgelost en hoef je dankzij de garantie niets te betalen.

Van oude naar nieuwe iPhone

De iPhone 6- en 7-serie vertoont vaker een probleem waarbij er geluiden hoorbaar zijn. Rare geluiden die je niet kunt verklaren. Het lijkt nog het meest op sissen of trillen. Apple lijkt het probleem bij nieuwe iPhones te hebben opgelost. Heb je nog een oude iPhone? Misschien is het dan beter om over te stappen naar een nieuw toestel. De nieuwste iPhones hebben uitstekende specificaties.

Denk hierbij aan een zeer goede processor die efficiënt werkt. Maar ook betere fotocamera’s. Zo kun je nóg betere foto’s en filmpjes maken. Natuurlijk is een nieuwe iPhone een investering maar je krijgt er ook veel voor terug. Je kunt eventueel de iPhone in combinatie met een mobiel abonnement nemen. Zo hoef je toestel niet in één keer te betalen maar verspreid over meerdere maanden. Hartstikke handig en het kan gewoon.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer