Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De simkaart in een iPhone zorgt voor een koppeling tussen je provider en de iPhone. Iedere keer als de iPhone opstart wordt er gevraagd naar de pincode van je micro simkaart. Het is mogelijk om deze pincode te wijzigen / veranderen. Ben je de pincode vergeten? Dan heb je de pukcode nodig!

Fysieke simkaart en e-sim

De allereerste simkaarten waren groot maar werden steeds kleiner. Voor de werking maakt dit niks uit, elke simkaart is beveiligd middels een pincode. Sinds 2019 kun je ook bellen via eSIM. Hierbij is er geen fysieke simkaart in het toestel aanwezig maar gaat het om een elektronisch kaartje. Deze zit er bij aankoop al in en hoef je alleen nog maar bij je provider te activeren.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Ook een eSIM kent een beveiliging middels een pincode. Die pincode is ontzettend belangrijk want het zorgt ervoor dat anderen geen toegang tot je simkaart hebben.

Verschil tussen pincode van simkaart en toestel

Let op want er is een duidelijk verschil tussen de pincode van de simkaart of je toestel (smartphone). Je hebt de pincode van je simkaart nodig om te kunnen bellen of gebruik te maken van het mobiele netwerk van de provider. Zonder simkaart of toegang hiertoe werkt je smartphone nog steeds, alleen ben je niet meer telefonisch bereikbaar en kun je ook niet het mobiele netwerk op.

De pincode van je toestel is de vergrendeling. Het zorgt ervoor dat anderen niet in je smartphone kunnen kijken. Naast een pincode of wachtwoord kun je de smartphone ook vergrendelen middels vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Simkaart pincode van je iPhone veranderen / verwijderen

Regelmatig krijgen wij berichten over of het mogelijk is om de pincode van de simkaart van een iPhone te veranderen of uit te schakelen. Sommige lezers vinden het hinderlijk, anderen willen de beveiling van hun iPhone hiermee verhogen.

De pincode van je iPhone micro simkaart kun je veranderen door deze stappen te doorlopen:

  • Open de ‘Instellingen’ app
  • Druk vervolgens op ‘Telefoon
  • Tap op ‘Simpincode

Het scherm dat je te zien krijgt is vergelijkbaar met onderstaande afbeelding. Het geeft duidelijk weer wat de mogelijkheden zijn. Je kunt zowel de pincode uitschakelen als wijzigen.

Druk op ‘Wijzig pincode’ op de pincode van je iPhone te veranderen. Je toestel vraagt eerst om de oude pincode en daarna zal je de nieuwe pincode 2 keer moeten invullen.  

Houd er rekening mee dat de handelingen per toestel kunnen wisselen. Dit hangt ook van het besturingssysteem af, Apple voert soms wijzigingen in de instellingen app door.

Pincode uitschakelen

Je kunt er ook voor kiezen om de ‘Sim pincode’ uit te schakelen. Tap dan de optie op uit. Wij raden je wel aan om een pincode te gebruiken vanwege de veiligheid. Hiermee voorkom je dat ongewenste gebruikers je simkaart kunnen gebruiken.

Sim pincode iPhone vergeten

De sim pincode van je iPhone bestaat uit vier cijfers. Die cijfercombinatie krijg je tegelijkertijd met de simkaart toegestuurd. Maak je gebruik van eSIM dan ontvang je de pincode digitaal. Of het nu om de originele of een gewijzigde pincode gaat, je kunt hem zomaar vergeten.

Kijk eerst op het kaartje waar de simkaart in zat, hier staat de originele pincode op. Heb je het kaartje niet meer of heb je de code gewijzigd, dan heb je natuurlijk niets aan deze optie. In dit geval kun je gebruik maken van de pukcode. Deze code vind je op dat zelfde kaartje waar de simkaart in zat. Ook kun je de pukcode in je account van de provider terugvinden.

Je kunt de pukcode alleen invullen wanneer je de pincode een aantal keer verkeerd invoert. Op dat moment vraag je iPhone om de pukcode. Voer deze in en volg de aanwijzingen op het scherm. Het is noodzakelijk om een nieuwe pincode te bedenken.

De pukcode kwijt

Je moet er niet aan denken: je weet de pincode van de simkaart niet meer en bent ook nog eens de pukcode kwijt. Moet je een nieuwe simkaart aanvragen? Nee hoor, de pukcode kun je namelijk ook bij je mobiele provider opvragen. Dit doe je gewoon telefonisch of per e-mail. Wel is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je de rechtmatige eigenaar van de simkaart bent. De provider zal daarom een aantal vragen stellen, onder andere wat je naam, adres en/of geboortedatum is.

Heb je een account bij je mobiele provider, dan kun je ook online de pukcode aanvragen. Je ziet hem dan direct in je account staan.

Pukcode verkeerd ingevoerd

Misschien ben je zenuwachtig omdat je de pincode vergeten bent. Geen paniek, door het invoeren van de pukcode is dit zo opgelost. Door al die zenuwen kun je de verkeerde pukcode intypen. Gelukkig krijg je een herkansing, je kunt de pukcode tot 10 keer verkeerd invullen.

Wat gebeurt er wanneer je de pukcode 10 keer verkeerd hebt ingevoerd? Dan wordt je simkaart automatisch geblokkeerd. Dit is alleen maar ter beveiliging, want het kan best dat iemand anders gebruik wil maken van je simkaart. Is je simkaart geblokkeerd, neem dan contact op met je mobiele provider. Je moet een nieuwe simkaart bestellen. Gaat het om een eSIM dan wordt deze op afstand weer geactiveerd.

Probleem: kan de sim pincode niet invoeren

Bij het (opnieuw) opstarten van je toestel word je altijd om je sim pincode gevraagd. Dit gebeurt ook na een reset naar fabrieksinstellingen of wanneer je een gloednieuwe iPhone hebt. Soms klik je het venster voor het invoeren van de pincode per ongeluk weg. Geen probleem, je kunt via een omweg nog steeds de pincode invoeren. Dit doe je als volgt:

  • Open de instellingen     
  • Ga naar ‘Mobiel Netwerk’
  • Scrol tot het gedeelte ‘Simpimcode’

Je kunt nu de pincode aan- of uitschakelen of wijzigen. Dit werkt op alle Apple smartphones op een vergelijkbare wijze.

Van iPhone wisselen

Heb je (onlangs) een nieuwe iPhone gekocht of staat het op de planning? Houd er rekening mee dat je oude simkaart mogelijk niet in het nieuwe toestel past. Gelukkig kun je bij de provider altijd een nieuwe simkaart aanvragen, gewoon met nummerbehoud. Dit betekent dat je dus geen nieuw telefoonnummer krijgt, tenzij je hier specifiek om vraagt.

instellingen iphone simkaart wijzigen

Lees ook: 7 tips om je iPhone optimaal te beveiligen

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer