Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Een iPhone met 2 simkaarten, dat is wel zo praktisch. Een dual sim toestel ondersteunt namelijk twee verschillende telefoonnummers. Niet alle iPhones zijn hier geschikt voor. Lees alles over de werking van dual sim en welke modellen dit ondersteunen.

Zo werkt dual sim

Met een dual sim iPhone / smartphone kun je gebruik maken van twee verschillende simkaarten en dus ook twee telefoonnummers. Denk hierbij aan een zakelijk en een privé nummer. Maar ook twee verschillende privé nummers, bijvoorbeeld een voor vrienden en een voor onbekenden. Daarnaast wordt het gebruikt voor het toevoegen van een lokaal data abonnement bij reizen naar het buitenland.

Hoe werkt dual sim? Het is belangrijk dat de iPhone dit ondersteunt. Is dit het geval dan passen er niet één maar twee simkaarten in het iPhone of Android toestel. Je kunt op beide telefoonnummers gebeld worden en natuurlijk ook met beide nummers bellen. Hierbij maak je gewoon gebruik van een en hetzelfde mobiele datanetwerk.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Dual sim met eSIM

Betrekkelijk nieuw is eSIM, de opvolger van de fysieke simkaart. eSIM staat voor embedded sim en is ingebouwd in de smartphone zelf. Je hebt dus geen los simkaartje. eSIM valt onder virtueel bellen. In Nederland zijn het T-Mobile, Vodafone en Simyo waarbij dit mogelijk is. Mogelijk volgen vanaf 2020 ook andere providers.

Nieuwere iPhones zijn voorzien van een dual sim met eSIM. Dit betekent dat er al een digitale simkaart aanwezig is maar je deze nog moet activeren bij de mobiele provider. De tweede simkaart betreft een Nano simkaart, deze schaf je apart aan.

IPhone met 2 simkaarten: de modellen

Welke iPhones zijn voorzien van twee simkaarten? Alle toestellen tot en met de iPhone X (uitgebracht in 2017) zijn voorzien van een enkele sim. Dit betekent dat hier geen twee simkaarten inpassen.

Vanaf 2018 zijn de iPhones voorzien van ondersteuning voor twee simkaarten. Zo is de iPhone Xr (2018) verkrijgbaar als enkel sim (Nano of eSIM) en dual sim.  De iPhone Xs (2018) is standaard als dual sim toestel verkrijgbaar waaronder ook met eSIM. Bij de iPhone Xs Max heb je weer de keuze uit enkel of dual sim.

Hoe zit het met de Apple toestellen uit 2019? Dit zijn de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Deze zijn verkrijgbaar als toestel met ondersteuning voor één of twee simkaarten. Dan is er ook nog de iPhone SE uit 2020, het kleinste toestel. Deze is verkrijgbaar met Nano sim en/of eSIM. Dus ook dual.

Twee antennes in het toestel

Je ziet er aan de buitenkant niets van maar actieve iPhones met 2 simkaarten hebben ook twee antennes. Elke antenne staat in verbinding met de simkaart. Doordat er twee afzonderlijke antennes aanwezig zijn kunnen de simkaarten ook los van elkaar werken. In praktijk komen smartphones met twee antennes weinig voor, vaak maken beide simkaarten gebruik van een en dezelfde antenne.

Bij een actieve dual sim iPhone ben je 24/7 bereikbaar. Stel dat je zit te surfen via simkaart 1. Op dat moment belt iemand je naar het nummer op simkaart 2. Je ontvangt deze oproep gewoon. Maar ook wanneer je met simkaart 2 aan het bellen bent kan iemand je tegelijkertijd op simkaart 1 bellen. Het probleem is alleen dat je dan een keuze moet maken: het huidige gesprek voortzetten of verbreken en met het andere gesprek verder gaan.

Dat is dan ook het enige nadeel van een iPhone met 2 simkaarten: wanneer je veel telefoontjes ontvangt moet je bepalen welk telefoontje je aanneemt. Gelukkig kun je altijd een van de twee simkaarten uitschakelen waarbij de ander gewoon in gebruik blijft. Een dual sim iPhone met één antenne werkt net iets anders.

IPhone met één antenne

De meeste dual smartphones waaronder ook de iPhones hebben slechts één antenne. Beide simkaarten werken dus met een en dezelfde antenne. Dit betekent dat ze ook niet tegelijkertijd kunnen werken. Wanneer je met simkaart 1 aan het bellen bent dan kun je geen oproepen van simkaart 2 ontvangen.

Ben je op simkaart 1 aan het internetten? Dan ben je op de andere simkaart telefonisch of per sms even niet bereikbaar. Houd hier rekening mee!

Toch is dit geen heel groot nadeel: in de praktijk komt het weinig voor dat je op beide nummers tegelijkertijd gebeld wordt. De meeste mensen gebruiken de tweede simkaart om bereikbaar te zijn.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer