Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wil jij vrienden en vriendinnen een foto sturen van wat jij op je scherm ziet? Dan is het maken van een screenshot, oftewel een schermafbeelding, een slimme manier om dit te doen. Zo maak je een screenshot (schermafbeelding) van je iPhone, iPad of iPod Touch.

Dit is een screenshot

Het maken van een screenshot is van vroeger uit van de PC bekend, je sprak toen ook wel van een printscreen. Met een screenshot is het mogelijk om een afbeelding te maken van datgeen op het scherm zichtbaar is. Tegenwoordig zijn er verschillende methoden om een screenshot te maken. Hoe dit exact werkt is afhankelijk van het apparaat.

Screenshot maken op een iPhone of iPod Touch

Wil jij graag een screenshot maken van het scherm van je iPhone of iPod Touch? Doorloop dan de volgende stappen;

 1. Ga naar het desbetreffende scherm waar je een schermafbeelding van wilt hebben;
 2. Houdt vervolgens de aan/uit knop ingedrukt en druk op hetzelfde moment heel even op de ronde thuisknop. De aan/uit knop bevindt zich bij de iPhone 4, 4s, 5, 5c en iPhone 5s aan de bovenkant en bij de iPhone modellen 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 7 en iPhone 7 Plus aan de rechter zijkant.
 3. Vervolgens zie je dat het iPhone scherm een korte flits laat zien met een kort geluidje. 

De screenshot die je zojuist hebt gemaakt is nu terug te vinden tussen je foto’s en tussen het album ‘Schermafbeelding’ op je iPhone of iPod Touch.

Zie op onderstaande afbeelding een visuele weergave hoe je eenvoudig een schermafbeelding van je iPhone maakt. 

screenshot schermafbeelding van een iphone

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Hier vind je de aan/uit knop

Houd er rekening mee dat de aan/uit knop bij nieuwe iPhones of iPods ergens anders zit dan bij oudere modellen. Laten we eerst eens naar de oudere modellen kijken.

De aan/uit knop bevindt zich bij de iPhone 4, 4s, 5, 5c en iPhone 5s aan de bovenkant en bij de iPhone modellen 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 7 en iPhone 7 Plus aan de rechter zijkant.

Bij de iPhone X, iPhone 11 of iPhone 12 vind je de aan/uit knop aan de rechterzijde van het toestel. Kijk dus altijd goed welk model iPhone je hebt.

Screenshot maken op een iPhone 7/8 en 7/8 Plus

Bij de iPhone 7 én 8 of 7/8 Plus is het belangrijk om eerst de aan/uit knop in te drukken en daarna pas de homeknop. Dit heeft als reden dat je voorkomt dat je onbewust Siri of de Touch ID activeert bij het maken van de screenshot.

Screenshot maken op een iPad

Ben je in het bezit van een iPad en wil je graag een foto van je scherm maken? Praktisch werkt dit eigenlijk hetzelfde als bij de iPhone en iPod Touch. Je gebruikt dezelfde twee buttons om een screenshot te maken:

 • Druk zowel kort op de aan/uit knop als op de homeknop van de iPad
 • Zodra je een flitsend geluid ziet en een geluidje hoort dan is de screenshot gelukt

Bekijk de foto app van Apple om jouw net gemaakte schermafbeelding terug te vinden tussen de foto’s. De screenshots hebben de afmetingen 2018 x 1536 (iPad Air 2).

 screenshot schermafbeelding van een iPad

Wanneer het niet lukt om een screenshot te maken

Helaas komt het voor dat je geen screenshot kunt maken. Dit heeft verschillende oorzaken, bijvoorbeeld de knoppen niet op de juiste manier indrukken. Hierdoor ben je net te snel of te langzaam en activeer je iets heel anders. Het beste kun je de handelingen gewoon opnieuw uitvoeren.

Je kunt ook een screenshot middels handgebaar maken. Hiervoor moet je AssistiveTouch activeren. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar instellingen
 • Ga naar het onderdeel Aanraken
 • Selecteer AssistiveTouch

Je hebt nu de functie ingeschakeld. Via deze functie kun je van alles doen waaronder het scherm vergrendelen, volume aanpassen maar ook schermafbeeldingen maken. Wanneer dit niet lukt moet je nog even goed naar de instellingen kijken. Je zult bijvoorbeeld een nieuw gebaar aan moeten maken. Doe je dit niet of heb je de smartphone onlangs gereset, dan lukt het niet om middels een handgebaar een screenshot te maken.

Schermafbeelding met iOS 14 maken

Is je toestel voorzien van het besturingssysteem iOS 14? Dan kun je op een hele andere manier een screenshot maken. Dit doe je door op de achterkant van het toestel te tikken. Let op want deze functie is alleen beschikbaar vanaf iOS 14 en hoger. Bij een ouder besturingssysteem werkt dit niet.

Je moet deze functie wel eerst inschakelen:

 • Ga naar instellingen
 • Ga naar het onderdeel toegankelijkheid
 • Kies voor de optie Aanraken
 • Selecteer de functie Tik op achterkant

Wil je een screenshot maken dan moet je 2 tot 3 keer op de achterkant van het toestel tikken. Hoe vaak je moet tikken is weer afhankelijk van de gekozen instelling, dat bepaal je dus zelf. Het is aan te raden om deze functie vooraf een paar keer uit te proberen. Zo raak je ermee vertrouwd en wordt het steeds makkelijker om een schermafbeelding te maken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer