Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Goede WhatsApp alternatieven voor iOS, in dit artikel geven we je meer uitleg over je mogelijkheden op dit vlak.

Heeft WhatsApp weer eens storing of ben je helemaal klaar met de dienst? Dan is er meer te kiezen op het gebied van apps waarmee je kunt chatten met je vrienden. WhatsApp is veruit de bekendste manier om met je vrienden in contact te komen. Er zijn ook andere chatapps, waaronder de ingebouwde Berichten-app van Apple zelf. Het voordeel is dat je met deze app kunt sms’en met vrienden die geen iPhone hebben. Maar je kunt ook via wifi of 4G/5G berichten sturen als de ontvanger ook een iPhone heeft. Wil je toch liever een andere chatdienst? Dan heb je een paar keuzes.

Een andere app dan WhatsApp

Eens in de zoveel tijd heeft WhatsApp een keer storing en kan het lastig zijn om met je vrienden in contact te komen. De meeste storingen zijn snel weer opgelost, maar in sommige gevallen kan het ook uren duren totdat het probleem is opgelost. WhatsApp is onderdeel van Facebook en Instagram. Daardoor kan het voorkomen dat als WhatsApp niet naar behoren werkt, ook andere diensten zoals Facebook of Instagram problemen vertonen.

Het kan dan best lastig zijn om te blijven appen met je vrienden of familie. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je kunt proberen als WhatsApp problemen heeft. De meeste diensten zijn gratis. Toen WhatsApp op het gebied van privacy slecht in het nieuws kwam, stapten meer mensen over op Telegram. Ook de app Viber is erg populair in het buitenland. Dit zijn de alternatieven.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Telegram

Eén van de meest populaire alternatieven voor WhatsApp is Telegram. Vrijwel iedere vriend of vriendin die je op WhatsApp kunt vinden, zal ook gebruikmaken van Telegram. Wereldwijd heeft de chatapp meer dan honderden miljoenen gebruikers. Er zijn ook veel bedrijven die er gebruik van maken, omdat de app minder privacygevoelig is dan WhatsApp. De kans is dus groot dat je collega’s tegenkomt die je alleen op Telegram aan kunt spreken. Zo kun je grote groepsgesprekken maken of een themakanaal aanmaken.

Telegram kun je gebruiken op allerlei soorten apparaten. De app is dus niet alleen geschikt voor de iPhone, maar bijvoorbeeld ook voor je Mac, computer of Android-toestel. De reden waarom Telegram zo aantrekkelijk is, is omdat het gratis is. Maar wil je uitgebreidere diensten zoals bijvoorbeeld stickers of een app met een bedrijfsnummer? Dan moet je daarvoor betalen.

Signal

WhatsApp staat niet bepaald bekend om zijn hoge mate van privacy. Er zijn dan ook steeds meer gebruikers die een privacyvriendelijke app willen. In zo’n geval kom je al snel bij Signal uit. Deze app versleutelt standaard alle berichten die je verstuurt en ontvangt. De sleutel om die berichten te ontsleutelen staat alleen op je iPhone. Dat betekent dat de berichten niet naar de cloud worden geüpload. Bij het wisselen tussen iPhones dien je daarom wel een back-up te maken, omdat je anders je chats niet meer kunt openen.

Het voordeel van Signal is dat niemand met je chats mee kan lezen. Ook de dienst zelf niet. Veel privacy-experts zijn erg te spreken over deze app. Vooral ook omdat de beveiliging goed op orde is. Toch is Signal niet helemaal anoniem. Om de app te kunnen gebruiken, moet je je telefoonnummer opgeven. De app loopt bovendien volledig op donaties, waardoor je niet weet hoe lang de app zal blijven bestaan.

Viber

In West-Europa is Viber nog een relatief onbekende app, maar zeker als je buitenlandse vrienden hebt, is de kans groot dat je ervoor wordt uitgenodigd. Deze chatapp heeft wereldwijd inmiddels al meer dan 1,1 miljard gebruikers. Met name in Azië en Rusland is deze app erg populair. Dat is niet voor niets, want de app heeft een interne vertaalfunctie. Zo kun je contact houden met je buitenlandse vrienden in hun eigen taal. De app heeft bovendien alle functies die je ook vindt bij andere chatapps.

Met Viber kun je dus prima chatten, videobellen en bestanden delen. Het is wel goed om te weten dat deze dienst geen gegevens op haar server bewaart en gebruikmaakt van versleutelde berichten. Maar Viber houdt wel bij wie er verbinding maakt en met wie je precies contact hebt. Daarmee is deze dienst iets minder anoniem dan vergelijkbare diensten.

Wire

Mocht je een echte privacybewuste iPhonegebruiker zijn, dan mag Wire niet op je smartphone ontbreken. Deze app is een goed alternatief als je liever geen WhatsApp wilt gebruiken. De berichtenapp is namelijk volledig gericht op het vergroten van je online privacy en veilig chatten. Die beweringen komen vooral van de ontwikkelaar zelf en het is maar de vraag of alle beweringen kloppen.

In ieder geval is Wire wel volledig versleuteld aan de hand van end-to-end encryptie. Anderen kunnen dus niet meelezen. Bovendien worden alle chats alleen op je telefoon opgeslagen. Er staan geen gegevens op de server van Wire. Daarmee ben je al een stuk veiliger. Maar ook hier schort er wel iets aan de privacy. Anoniem appen is namelijk niet mogelijk. Je moet een account aanmaken door je telefoonnummer of e-mailadres op te geven. Bovendien wil de ontwikkelaar weten hoe je de app precies gebruikt. Volgens het bedrijf zelf is dat om de app te verbeteren, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Berichten-app

Misschien is de Berichten-app van Apple zelf wel één van de handigste apps die er is. Dit alternatief wordt meegeleverd bij iedere iPhone. Met deze app is het mogelijk om berichten te sturen naar Android-gebruikers aan de hand van SMS. Als je contact hebt met vrienden die ook een iPhone hebben, kun je via Wifi of via 4G/5G meteen kosteloos berichtjes sturen, zonder dat dit van je sms-bundel afgaat. Je kunt gemakkelijk zien of de berichten via sms of internet zijn afgeleverd. De sms’jes hebben een grote bubbel, terwijl alle andere berichten blauwe tekstbalonnen hebben.

Er zit ook meteen een nadeel aan iMessage tegenover andere apps. Andere apps kun je ook installeren op een Android smartphone of op een Windows computer. Dat kan met iMessage niet. iMessage kun je alleen gebruiken op de Mac of op een iPhone. Wie dus geen iPhone heeft, kan alleen maar chatten via sms. Een voordeel van deze dienst van Apple is dat het een erg privacyvriendelijke berichtendienst is. De berichten worden volledig versleuteld en Apple kan niet zien wat je zegt of met wie je chat.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer