Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

In 2019 test Instagram met het verbergen van likes. Vanaf 2020 zijn het aantal likes bij berichten niet langer zichtbaar. Tenminste, dat is het idee van moederbedrijf Facebook. Wat betekent deze wijziging voor jouw Instagram account?

Instagram likes - zo populair ben jij

Je plaatst een Instagram post. Hier wil je zoveel mogelijk likes op. Hoe meer likes, hoe populairder je bent. Het voelt namelijk ontzettend goed om populair te zijn. Weet je waarom een hoop likes ook belangrijk is? Omdat je dan bovenaan in de populaire berichten verschijnt. Sta je bovenaan, dan krijg je automatisch nog meer likes. Hoe leuk is dat?

Instagram vindt dit niet meer zo leuk. Daarom testen ze wereldwijd met het verbergen van likes.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Instagram likes weg

Alle Instagram likes gaan weg. Je ziet bij een bericht niet langer het aantal likes staan. Hiermee wil Instagram, onderdeel van Facebook, dat mensen niet meer naar het aantal likes kijken. Reacties zijn belangrijker, dat is de boodschap. Kun je het aantal likes helemaal niet meer terugzien? Jawel, in de statistieken zie je nog steeds hoeveel mensen jouw bericht leuk vonden. Dit is echter alleen voor jezelf en niet voor anderen zichtbaar. Hierdoor hoef jij je niet meer druk te maken of je collega of de buurman meer likes dan jou ontvangt.

Social media kan schadelijk zijn voor de mentale gezondheid

Waarom heeft Instagram ervoor gekozen om het aantal likes te verbergen? Omdat social media schade kan opleveren aan de mentale gezondheid. Vooral jongeren zijn erg gevoelig voor het aantal likes. Wanneer ze te weinig vind-ik-leuks op hun post ontvangen ontstaat er al snel twijfel, onzekerheid maar ook angst of slaapproblemen. In sommige gevallen leidt dit tot pesten, depressie of andere psychische klachten.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat Instagram het schadelijkst voor de mentale gezondheid van jongeren is. YouTube heeft geen negatief effect, terwijl Snapchat, Facebook en Twitter na Instagram ook een risico vormt. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar een groep jongeren tussen de 14 en 24 jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Society for Public Health en de Young Health Movement.

Wie heeft de meeste Instagram likes?

Instagram likes gaan weg, maar wie had voorheen de meeste Instagram likes? Een foto van een ei heeft eind 2019 maar liefst 53 miljoen likes mogen ontvangen. Hoe kom je in godsnaam op het idee om een doodgewone foto van een ei te liken? De foto was de eerste post van het account World Record Egg. In de begeleidende tekst staat: laten we een wereldrecord vestigen en de meeste likes op een Instagram post verzamelen. Nou, dat is ze gelukt.

Heeft het verdwijnen van likes invloed op mijn account?

Wanneer Instagram er definitief voor kiest om likes niet zichtbaar te maken, dan draait het niet langer om de populariteit van een bericht. Reacties zijn wel voor iedereen zichtbaar. De kans is dan groot dat de focus van likes naar reacties verschuift. Hiermee ontstaat er mogelijk een nieuw probleem. Zo kun je op Instagram 150 likes en 30 reacties per uur plaatsen Wie dit vaker doet loopt kans op een (tijdelijke) blokkade.

Reageren kost meer tijd dan een bericht liken. Omdat we nu niet zoveel mogelijk likes en reacties willen ontvangen, gaan we automatisch meer bij anderen reageren. Actie geef tenslotte reactie. Het is niet ondenkbaar dat jongeren hierdoor nog meer tijd op Instagram gaan doorbrengen. De toekomst zal het uitwijzen, misschien valt het allemaal wel mee of gaat het hele idee van Instagram niet door.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer