Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Groot, groter, grootst. Smartphones krijgen een steeds groter scherm. Toch is het niet zo dat dit elk jaar groter wordt. Apple heeft een aantal modellen met een scherm groter dan 6 inch uitgebracht. Welke iPhone het grootste scherm heeft, lees je in dit artikel.

Schermgrootte vanaf 6 inch

De allereerste iPhone (2007) had een 3,5 inch scherm. Dit is met de jaren groter geworden. In 2016 kwam dit boven de 5 inch uit (Apple iPhone 7 Plus). Ook de iPhone 8 Plus heeft een 5,5 inch display.

Vanaf 2018 hebben veel iPhones een schermgrootte boven 6 inch. Natuurlijk geldt dit niet voor alle modellen maar wel voor de iPhone Xr (6,1 inch) en iPhone 11 (6,1 inch).

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Display van 6,5 inch

Het grootste iPhone scherm is maar liefst 6,5 inch groot. Er zijn in 2019 twee toestellen verkrijgbaar met deze schermgrootte. Dit zijn de Apple iPhone XS Max uit 2018 en de iPhone 11 Pro Max uit 2019. Eigenlijk zeg de naam Max al voldoende: dit staat voor maximum. Toch?

Het ene scherm is het ander niet

Natuurlijk moet je niet alleen naar schermgrootte kijken. Een 6,5 inch scherm zegt namelijk nog niet veel over de beeldkwaliteit. Net zo belangrijk is het type scherm, maar ook de pixeldichtheid. Zowel de iPhone Xs Max als de iPhone 11 Pro Max hebben een super Retina Oled touchscreen. Bij de iPhone 11 Pro Max betreft het hier een XDR oled-scherm. Dit scherm is energiezuiniger dan die van de XS Max. Het scherm van de 11 Pro Max heeft in zonlicht een hogere helderheid. Dit betekent dat het display beter afleesbaar is, en dat scheelt.

De pixeldichtheid heeft invloed op details die je op een foto ziet. Beide iPhones hebben een pixeldichtheid van 458ppi, wat gewoon goed is.

De voordelen van een groot scherm

De twee iPhones met het grootste scherm (XS Max en 11 Pro Max) zijn schermvullend. Dit noem je ook wel een full screen smartphone, maar wat is hier het voordeel van? Het grootste voordeel is dat de smartphone zelf niet groter hoeft te worden om toch een flink scherm te creëren. Traditionele mobiele telefoons met een 6,5 inch scherm zouden vele centimeters hoger en breder zijn.

Een groot scherm heeft een aantal handige voordelen. Speel je veel games op je smartphone of kijk je graag films en series? Dit is op een smartphone met groot scherm een stuk prettiger. Ook fijn wanneer je veel foto's maakt en deze op je smartphone bekijkt of bewerkt.

Ook de beeldverhouding is een positieve bijkomstigheid. Nieuwere iPhones met grote schermen hebben een 18: 9 beeldverhouding. Dit betekent meer informatie op je scherm.

Nadelen groter beeldscherm

Een full screen smartphone combineert een groot beeldscherm met een naar verhouding kleine behuizing. Toch kan het toestel voor sommige nog te groot zijn. De Apple iPhone XS Max heeft een hoogte van 15,7 centimeter. De iPhone 11 Pro Max is met 15,8 centimeter een fractie groter. Beiden zijn ze 7,7 cm breed, dit formaat smartphone moet wel in je broekzak passen. Voor mensen met kleine handen kan de iPhone onprettig aanvoelen.

Een groot scherm is ook wat kwetsbaarder. Veel mensen stoppen hun smartphone in de achterzak van hun broek. Bij het zitten kan de iPhone beschadigd raken. Wie een iPhone met groot beeldscherm heeft, kan deze beter uit de broekzak nemen voordat hij of zij gaat zetten.

Welke iPhone heeft het kleinste scherm?

Natuurlijk heeft Apple ook iPhones met kleiner beeldscherm uitgebracht. Helaas zijn deze niet allemaal meer verkrijgbaar. De volgende iPhones hebben een beeldscherm van maximaal dan 4 inch:

  • IPhone - 3,5 inch (2007)
  • IPhone 3G – 3,5 inch (2008)
  • IPhone 4 en 4S – 3,5 inch (2011)
  • IPhone 5, 5c en 5s– 4 inch (2012/ 2013)
  • IPhone SE - 4 inch (2016)

Toestellen vanaf 2014 hebben een beeldscherm groter dan 4 inch. De Apple iPhone 6 was het eerste toestel met een 4,7 inch scherm. Toch besloot Apple in 2016 nog even terug te gaan naar een toestel met een 4 inch scherm: dit werd de Apple iPhone SE. Sindsdien is er geen toestel met een 4 inch of kleiner scherm uitgekomen. Best wel jammer, want veel mensen zitten hier wel op te wachten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer