Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Er komt een nieuwe iPhone op de markt of je wilt de afmetingen van je huidige iPhone weten. Hoe achterhaal je de juiste afmetingen? Soms staat dit bij de beschrijving bij verkoop van het toestel. Maar voor gloednieuwe modellen is niet altijd bekend hoe groot de iPhone is, behalve dan de grootte van het scherm.

Verschil tussen afmeting iPhone en schermgrootte

Het is heel belangrijk om onderscheid te maken tussen de afmeting van de iPhone en de schermgrootte. De afmeting gaat over het hele toestel, van de bovenkant tot de onderkant en van de linkerkant tot de rechterkant. De schermgrootte gaat over het scherm zelf, waarbij gekozen wordt voor de diagonale afmeting. De schermgrootte wordt altijd in inches weergegeven terwijl de afmeting in centimeters te zien is.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Zo achterhaal je de afmetingen van je iPhone

Heb je een bestaand toestel dan is het helemaal niet zo moeilijk om de afmeting van je iPhone te achterhalen. Gewoon een liniaal of meetlint erbij houden en de hoogte en breedte opmeten. Doe dit uiteraard wel altijd zonder smartphonehoesje, anders valt je iPhone mogelijk wat groter uit.

Voor toestellen die nog niet op de markt zijn is het een stuk lastiger om te achterhalen wat de afmetingen zijn. Gelukkig zijn hier verschillende websites voor. Allereerst kun je op de website van iPhone zelf kijken: hier vind je alle specificaties. Normaal gesproken geeft iPhone ook de afmetingen van de nieuwe toestellen weer.

Afmetingen iPhone uit de geruchtenmolen

Dan heb je nog de iPhones die nog lang niet op de markt zijn en misschien niet eens op de markt verschijnen. Het gaat hier om toestellen uit de geruchtenmolen. Op de website GSM Arena vind je veel van dit soort toestellen, waarbij er gespeculeerd wordt naar de specificaties en afmetingen.

Ben je dus benieuwd wat de afmetingen van een niet bestaande iPhone zijn? Dan kun je zeker eens op deze website kijken. Houd er echter rekening mee dat het altijd om geruchten gaan: het nieuwe toestel kan er misschien wel heel anders uitzien.

IPhone met de kleinste afmeting

De iPhone SE, uitgebracht in 2014 en nog eens in 2020, heeft de kleinste afmeting. De iPhone SE 2020 heeft 14,7 inch scherm. Het toestel zelf is 138,4 mm hoog en 67,3 mm breed. Dit is vrij klein wanneer je dit met andere iPhones vergelijkt. Toch is dit model groter dan de iPhone SE uit 2014, die een totale afmeting van 123,8 mm X 58,6 mm heeft. Het voordeel van een iPhone met een kleine afmeting is dat deze vooral handzaam is. Voor mensen met kleine handen de ideale oplossing.

Een kleine iPhone heeft nog een aantal voordelen. Zo past deze makkelijk in de broekzak of in een klein tasje. Bovendien zal deze niet snel beschadigen of ombuigen wanneer je hem in de achterzak hebt en er per ongeluk op gaat zitten. Als laatste is een kleinere iPhone voordeliger geprijsd dan een groot toestel. De afmeting van een iPhone speelt dus zeker mee.

Een iPhone met een ruime afmeting

Wil je graag veel op het scherm zien maar ook een goede kijkervaring hebben? Dan kom je toch bij een iPhone met een ruime afmeting uit. De Apple iPhone Xs Max is met 16,5 inch scherm ontzettend groot. Dit toestel heeft een afmeting van 157,5 mm X 77,4 mm. Dit betekent dat hij ruim 2 cm hoger en een centimeter breder dan de iPhone SE 2020 is. Dit lijkt misschien niet een groot verschil maar vergis je niet: de iPhone Xs Max is schermvullend en kan hierdoor een veel groter scherm hebben. De iPhone SE 2020 heeft brede schermranden.

Ideale afmeting van je iPhone bepalen

Een kleine iPhone past altijd goed in je hand, de broekzak of in een tasje. Nog kleinere iPhones dan de iPhone SE uit 2014  zijn niet verkrijgbaar. Ga je voor een hele kleine telefoon dan kom je bij verouderde GSM’s uit. Heb je kleine handen of gebruik je het toestel alleen om te bellen, te appen en over het internet te surfen? Dan is een iPhone met een compacte afmeting zeer geschikt voor jou.

Je koopt een grote iPhone wanneer je hier veel films op kijkt of er langdurig mee gamet. Ook voor mensen met grote handen is een iPhone met royale afmetingen een stuk prettiger. Twijfel je tussen beiden, ga dan voor een iPhone met een gemiddelde afmeting.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer