Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

2020 is het jaar van de iPhone 12 serie. Deze toestellen zijn vanaf oktober of november verkrijgbaar. De exacte releasedatum hangt een beetje van de ontwikkelingen binnen Apple af: ze liggen een achter in verband met het coronavirus. Hoe dan ook, ga je voor de iPhone 12 Mini of de iPhone 12 Pro? We leggen deze twee toestellen tegenover elkaar.

Waarom niet iPhone 12 Pro Max?

Toegeven: de iPhone 12 Pro Max is met zijn 6,7 inch scherm de grootste uit de iPhone 12 serie. Het is even afwachten of dit model wel naar Nederland komt. Dit komt omdat de Pro Max voorzien is van mmWave-technologie (5G).

In de Verenigde Staten, Japan en China zijn ze van het mmWave netwerk voorzien maar in Nederland nog niet. Het zou voor Apple daarom niet zinvol zijn om de iPhone 12 Pro Max naar Nederland te laten komen. Dat is dan ook de reden waarom we een vergelijking maken tussen de iPhone 12 Mini en de iPhone 12 Pro.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Het verschil in design en schermgrootte

De kleine iPhone Mini heeft een 5,4 inch oled scherm dat voor een prima kijkervaring zorgt. Wanneer je liever voor een groter scherm gaat dan is de iPhone 12 Pro zeker iets voor jou. Dit model heeft namelijk een 6,1 of 6,4 inch scherm. Dit scheelt toch wel, vooral wanneer je veel video’s/ films kijkt.

Ook met betrekking tot de behuizing is er wel verschil. Duidelijk is dat de iPhone 12 Pro voorzien is van een roestvrijstalen behuizing, goed bestand tegen vocht. Uiteraard is de behuizing ook waterdicht en kan gedurende 30 minuten onder water. Een IP 68 certificering is zeer waarschijnlijk. De behuizing van de iPhone 12 Mini is ook stevig: het metaal is waterbestendig. Misschien niet zo goed als bij zijn grotere broer de 12 Pro, wel iets om rekening mee te houden.

IPhone 12 mini versus iPhone 12 Pro: processor

Beide iPhones worden aangedreven door de nieuwste Apple A14 processor, daar kan het dus niet aan liggen. Er zit echter wel verschil in de grootte van het werkgeheugen. Zo zal de iPhone 12 Mini het toch met minder werkgeheugen moeten doen. Wat betekent dit met betrekking tot de prestaties van de processor?

Het toestel met een lager werkgeheugen werkt iets trager. Omdat de Apple A14 processor al zeer effectief te werk gaat zal het verschil tussen deze twee toestellen zeer klein zijn.

Verschil in cameraspecificaties

De verkoopprijs laag houden, dat is het doel met de iPhone 12 Mini. Daarom zijn de cameraspecificaties bij de 12 Mini een stuk minder dan bij andere toestellen uit de iPhone 12 serie. De Mini is uitgerust met een dubbele hoofdcamera en een enkele of dubbele selfiecamera. Hier schiet je prima plaatjes mee, hoewel het met de iPhone 12 Pro natuurlijk altijd beter kan.

De grotere versie heeft in ieder geval een triple hoofdcamera (3 lenzen). Zeker is dat de selfiecamera 2 lenzen heeft. De afzonderlijke lenzen hebben ook nog eens betere specificaties. Waarom voor een smartphone met een triple camera kiezen? Drie lenzen zorgt voor een nog beter effect: foto’s zien er levensecht uit. Dit wordt bereikt door de scherptediepte, iets wat je met een camera met enkele lens nooit en te nimmer bereikt. Dat de iPhone 12 Pro ook nog eens voorzien is van LIDAR-scanner is natuurlijk een absoluut pluspunt. Deze scanner verbetert de AR mogelijkheden en kan moeiteloos afstanden tussen bepaalde objecten berekenen.

Het verschil in prijs

IPhones zijn de laatste jaren steeds duurder geworden, voor sommigen zelfs onbetaalbaar. Gelukkig is hier met de komst van de iPhone 12 Mini verandering in gekomen. Naar verwachting krijgt de iPhone 12 Mini een prijs die onder de € 600 valt. De iPhone 12 Pro is met zijn € 1150 een stuk duurder.

Let op: deze prijzen zijn gebaseerd op geruchten (september 2020). Hopelijk vallen de prijzen van deze twee toestellen in de praktijk een stuk lager uit. Overigens is het altijd een optie om de iPhone 12 Mini of de 12 Pro in combinatie met een mobiel abonnement te nemen. Dat scheelt weer enkele honderden euro’s in één keer neertellen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer