Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De kans is groot dat je na het installeren van iOS 13 op je telefoon hebt gemerkt dat de batterij van je iPhone sneller leeg is. Het is vooral sinds de komst van iOS 13.5.1 dat gebruikers klagen over de verminderde levensduur van de iPhone batterij. iOS 13.6 moest hier een oplossing voor bieden, maar al gauw bleek dat ook na deze update de levensduur niet verbeterd werd. Sterker nog: de duur van de batterij is zelfs nog minder geworden. Maar er is hoop. Apple lijkt dit probleem aan te pakken met de komst van iOS 14. Deze nieuwste update moet ervoor zorgen dat je langer met de batterij van je iPhone (en iPad) kunt doen.

Gebruikers klaar met batterijduur iOS 13.6

Over het algemeen is een update bij Apple een goed teken: een upgrade naar een nieuwere iOS betekent verbeteringen in het systeem. Niet in het geval van de batterijduur van iPhones en iPads nadat deze een update hebben gehad voor iOS 13.6. Uit meerdere onderzoeken en recensies van gebruikers blijkt dat de batterij van hun iPhone minder lang meegaat na deze update dan voorheen. Het begon ‘al’ bij iOS 13.5.1; sindsdien zijn batterijproblemen bij iPhones een welbekend probleem.

Dit ligt voornamelijk aan apps die na deze update op de achtergrond blijven draaien en daardoor batterij ‘vreten’. Hierbij leek voornamelijk Apple Music een grote boosdoener te zijn waardoor men sneller met een lege iPhone zat. Onder instellingen > batterij zie je welke apps het meeste verbruiken. Opvallend feitje is dat er één iPhone is waarbij de batterij niet opvallend leger leek te zijn: de iPhone SE uit 2016.

Goede hoop op iOS 14 voor betere batterij

Bovenstaande batterijtesten zijn echter ook uitgevoerd op toestellen die op een testversie van iOS 14 draaien. Door de vele klachten en negatieve testen wil Apple met de nieuwste iOS (14) de batterijduur aanzienlijk verbeteren. Dat lijkt voor nu met succes: uit de onderzoeken op de testversies van iOS 14 blijkt dat de batterij van een iPhone SE (2020) maar liefst een half uur langer meegaat dan wanneer het toestel op iOS 13.6 draait. Ook de iPhone 11 scoort goed met iOS 14 wat betreft de batterijduur.

Wat wel goed is om te weten, is dat het hierbij dus om een testversie gaat. Dat betekent dat geen enkel resultaat van zo’n test bindend is. Er is in ieder geval goede hoop, juist omdat Apple het door menigeen irritant bevonden probleem nu écht wil aanpakken. De verwachting is dat gebruikers de nieuwste iOS eind september kunnen downloaden, waarna je waarschijnlijk kunt profiteren van een flinke boost van de batterij voor je iPhone.

Tips om nu al batterij te besparen van je iPhone

Natuurlijk kun je nu al zelf een aantal dingen doen om zoveel mogelijk batterij van je iPhone te besparen. Het duurt immers nog even voordat het eind september is; misschien wil je al wel eerder genieten van een iPhone die wat langer meegaat. Je kunt uiteraard je batterij laten vervangen, maar om hoge kosten tegen te gaan kun je ook een van de volgende handige tips opvolgen:

  • Laat je apps niet verversen op de achtergrond; dat kost ontzettend veel batterij. Hoe handig het ook is om constant up to date te zijn met je mailbox; voor je batterij is het beter om je mails per keer dat je de app opent te laten laden. Ga naar instellingen > algemeen > ververs op achtergrond en kijk welke apps je eventueel uit kunt zetten.
  • Zet de helderheid van je beeldscherm lager en gebruik een zwarte achtergrond. Voor gebruikers met een iPhone met oled-scherm scheelt dit opvallend veel batterij. Er hoeven namelijk maar een paar pixels worden geactiveerd wanneer je je toestel schudt.
  • Schakel je locatievoorzieningen uit van (de meeste) apps. Niet iedere app hoeft je locatie te weten. Het volgen van je locatie kost namelijk erg veel batterij. Ga naar instellingen > privacy > locatievoorzieningen en schakel deze allemaal of per app uit.
  • Schakel energiebesparing in. Zoals de naam het al zegt, bespaar je in deze modus flink op je batterij. Dit kun je binnen één klik op de knop doen in je bedieningspaneel. Deze modus zorgt ervoor dat diverse achtergrondtaken stil worden gelegd.
  • Zet je persoonlijke hotspot en WiFi uit. Beide functies zorgen ervoor dat je accu sneller leegloopt. Wat betreft WiFi geldt dit natuurlijk alleen voor de momenten dat je niet actief gebruik maakt van WiFi. Wanneer je de functie wel aan hebt staan, blijft je telefoon zoeken naar WiFi-signaal en dat kost energie.
  • Zet je trilfunctie uit. De meeste mensen gebruiken de trilfunctie wanneer ze gebeld worden of wanneer ze een appje krijgen. Wat zij vaak niet weten, is dat die trilling zorgt voor een lagere batterij. Dat komt omdat de trilling wordt opgewekt door een soort kleine motor die energie haalt uit de accu van je iPhone.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer