Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Twijfel je tussen twee of meerdere iPhone toestellen? Het is niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken. Je wilt de iPhone vergelijken, maar waarop moet je letten? Hieronder vind je een aantal nuttige tips. Zo kom je zeker tot een betere keuze.

Wat je over iPhones moet weten

IPhone is een product van Apple. Deze smartphones draaien op het iOS besturingssysteem, ontwikkeld door Apple. Dit besturingssysteem werkt anders dan dat van Android toestellen. Was je eerder in het bezit van een Android smartphone, dan kan het met iOS even wennen zijn. Je moet hier wel rekening mee houden.

Je hebt je oog op een of meerdere iPhone laten vallen. Welke is beter of voldoet aan jouw eisen? Bekijk de tips, zodat je goed kunt vergelijken.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Tip 1: let op de uitgiftedatum

Een van de belangrijkste tips bij het vergelijken van iPhones is de uitgiftedatum. Dit zegt namelijk veel over de snelheid van de processor, de nieuwigheid van camera’s maar ook ondersteuning van het besturingssysteem. Jaarlijks brengt Apple 1 tot 4 nieuwe smartphones uit, met een gemiddelde van 2 - 3.

Allemaal leuk en aardig, maar je moet wel weten wat je koopt. Hoe nieuwer hoe beter. Tenminste, wanneer het op technische specificaties aankomt. Aan de andere kant kan een ouder toestel best aan jouw wensen voldoen en is ook nog eens goedkoper geprijsd.

Om je een idee te geven: de Apple iPhone SE en iPhone 7 zijn in 2016 uitgebracht. De iPhone 8 en iPhone X zijn van 2017. In 2019 kwam Apple met drie modellen: iPhone XR, XS en XS Max.

Tip 2: iPhone vergelijken - de processor

Je hebt gezien dat de uitgiftedatum iets zegt over de processor. De nieuwste iPhones worden namelijk voorzien van nieuwe processors, die sterk verbeterd zijn (ten opzichte van het vorige model). In Android toestellen zitten processors met een onlogische nummering. Apple heeft het een stuk gemakkelijker gemaakt. Elke volgende processor krijgt een oplopend nummer. Zo zijn toestellen uit 2017 voorzien van een Apple A11 processor. IPhones uit 2018 hebben een Apple A12 processor. Voor 2019 is er de A13 processor.

Simpel gezegd: hoe nieuwer de processor, hoe beter de prestaties. Hierdoor kun je sneller schakelen tussen verschillende apps en meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren. De processor ondersteunt ook de batterij en de camera, waardoor deze ook betere prestaties leveren.

Tip 3: camera's vergelijken (fotograferen en filmen)

Het is tegenwoordig helemaal niet vreemd om geen (digitale) camera mee te nemen maar gebruik te maken van je smartphonecamera. De meeste moderne smartphones hebben een hoofdcamera die niet onder doet voor de losse cameratoestellen. Een iPhone vergelijken betekent ook goed naar de camera specificaties kijken.

Met een enkele hoofdcamera schiet je leuke plaatjes, maar het ziet er allemaal wat simpel uit. De dual camera heeft twee lenzen, waardoor je scherptediepte krijgt. Met een triple camera (3 lenzen) of quad camera (4 lenzen) maak je nog betere foto’s. Alles is tot in detail zichtbaar, dat is precies wat je wilt. De ontwikkeling van smartphones met vijf of zes lenzen gaat snel, waardoor deze steeds meer de oudere smartphonecamera's zullen vervangen.

Tip 4: de batterij en het opladen

Net zo belangrijk bij de iPhone vergelijken is de batterij, en dan met name de accuduur. Je zou zeggen dat een grote batterij ook voor een langere accuduur staat, maar dit klopt niet altijd. Het is namelijk ook de processor die iets over de accuduur te zeggen heeft. Hieronder wat iPhone modellen en de accuduur in 3G gesprekstijd:

  • IPhone SE: 12 uur
  • IPhone 6s Plus: 15,5 uur
  • IPhone 7: 11,5 uur
  • IPhone 8: 12,5 uur
  • IPhone X: 19 uur
  • IPhone XS Max: 16 uur

Hoe nieuwer het toestel hoe beter gaat in dit geval dus niet op. Wil je de iPhone vergelijken met een andere iPhone of merk, let dan vooral goed op de accuduur. Het is namelijk heel vervelend wanneer je het toestel intensief gebruikt en 2x per dag moet opladen.

Over opladen gesproken, draadloos opladen wordt steeds populairder. Kijk of het toestel van jouw keuze dit ook ondersteunt. Daarnaast is snelladen ook wel handig: binnen een half uur is je lege iPhone weer klaar voor gebruik.

Tip 5: prijzen vergelijken

Ben je ook zo prijsbewust? Een iPhone vergelijken doe je door ook op de prijzen te letten. Nieuwe smartphones zijn vaak een stuk duurder: helaas maar waar. Toch probeert Apple de prijs van nieuwe toestellen iets te drukken. Je moet wel goed bedenken dat innovatieve oplossingen ook geld kosten.

Bepaal vooraf je budget: hoeveel wil je maximaal uitgeven? Is het toestel van jouw keuze te duur, kijk dan eens naar een refurbished iPhone. Hiermee koop je een gebruikt toestel dat door de verkoper helemaal is nagekeken. Indien nodig voorziet de verkoper het toestel zelfs van nieuwe onderdelen, zodat het perfect werkt.

Met bovenstaande tips kun je de iPhone goed vergelijken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer