Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je twijfelt tussen een Android- of iOS toestel. Sterker nog: je kunt geen keuze tussen Huawei of iPhone maken. Welke telefoon is beter: iPhone of Huawei? Een lastige vraag omdat elk merk zijn specifieke eigenschappen heeft. Toch zijn er belangrijke verschillen die doorslaggevend zijn.

Over het besturingssysteem Android en iOS

Een van de belangrijkste verschillen tussen een Huawei of iPhone is het besturingssysteem. Huawei maakt gebruik van het open source Android mobiel besturingssysteem. Dit besturingssysteem, ontwikkeld door Google, mag door verschillende smartphonefabrikanten gebruikt worden. Dit maakt het besturingssysteem zeer gebruiksvriendelijk. Je zult merken dat je met een Huawei smartphone veel instellingen kan aanpassen. Zo personaliseer jij je smartphone.

Bij het iOS besturingssysteem zijn deze mogelijkheden beperkt. IOS is ontwikkeld door Apple en vind je alleen in iPhones terug. Hoewel de mogelijkheden met betrekking tot aanpassingen beperkt zijn, is dit besturingssysteem wel een stuk stabieler.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Kracht van de processor

Nog een belangrijk verschil tussen een iPhone of Huawei is de processor. Om dit met elkaar te vergelijken kijken we even naar twee modellen uit 2019: de iPhone 11 Pro en de Huawei Mate 30 Pro.

De Apple iPhone 11 Pro wordt aangedreven door een A13 bionic-chip van het merk Apple. De Huawei Mate 30 Pro is voorzien van een Hisilicon Kirin 990 processor. Deze processor komt uit de eigen Huawei fabriek. Beide smartphonemerken maken dus gebruik van een zelfgeproduceerde processor. Qua werkgeheugen is de Huawei Mate 30 Pro twee keer groter: namelijk 8GB tegenover 4GB. Welk toestel werkt nu sneller en efficiënter?

Je zou denken de Huawei Mate 30 Pro, omdat deze ook meer werkgeheugen heeft. Toch is de uitslag heel anders. De iPhone 11 Pro werkt beter en sneller. Om een inschatting te maken: de iPhone 11 Pro zou ongeveer 15% efficiënter en sneller werken.

Hoe zit het met de camera's?

Op het gebied van fotocamera’s is Huawei de absolute winnaar. Dit merk maakt bijna altijd gebruik van Leica lenzen. Bovendien is Huawei op het gebied van fotocamera’s de concurrent altijd een stapje voor. Nemen we de Huawei Mate 30 Pro en de iPhone 11 Pro weer als voorbeeld, dan zie je dit ook duidelijk terug. De Mate 30 Pro heeft namelijk een quad hoofdcamera met zeer hoge resolutie, 3x optische zoom en 3D tof camera. De iPhone 11 Pro is uitgerust met een triple hoofdcamera met 2x optische zoom.

Welke accu is beter: die van de Huawei of iPhone?

Je kunt natuurlijk ook naar de accu en de accuduur kijken. Laten we de twee voorbeeldtoestellen er weer bij nemen. De Mate 30 Pro heeft een grotere accucapaciteit (4500 mAh tegenover 3045 mAh).

Een grotere accu gaat langer mee, toch? Dit klopt niet helemaal. Het is ook de processor die de accuduur bepaalt. Een goede processor weet zuiniger met de accu om te gaan, waardoor deze langer meegaat. Goed, nu komt de ultieme test. De Mate 30 Pro heeft een grotere accucapaciteit maar een wat mindere processor. En de winnaar is: de Huawei Mate 30 Pro. De accu gaat in 3G gesprekstijd een dikke 20 uur mee. De accu van de iPhone 11 Pro houdt het 17 uur vol.

Hoe zit het met het prijsverschil?

IPhones zijn altijd duurder dan Huawei toestellen. Je betaalt niet alleen voor het Apple merk maar ook voor de goede kwaliteit. Het besturingssysteem is zo stabiel dat er weinig mis kan gaan. IPhones hebben een stevige behuizing die niet zomaar kapotgaat. Niet dat Huawei hier geen rekening mee houdt, maar de stevigheid van de behuizing kan wel per model verschillen.

IPhones hebben geen kaartsleuf waardoor het geheugen niet uitbreidbaar is. Bij de Huawei kun je het geheugen wel uitbreiden. Ondanks dit nadeel is een iPhone toch duurder. Om maar weer met de twee voorbeeldtoestellen te vergelijken: de iPhone 11 Pro is ruim €150 duurder dan de Huawei Mate 30 Pro. Dit is toch wel een aardig verschil tussen twee toestellen die tegelijkertijd zijn uitgebracht (in september 2019).

Welke telefoon is beter: Huawei of iPhone?

Dan nu de slotconclusie over welk toestel beter is. Wordt het de Huawei of de iPhone? Kijk je naar pure kwaliteit, ook met betrekking tot de processor, dan ben je met een iPhone beter uit. Huawei weet zich op het gebied van fotocamera's en accuduur goed te presenteren. De keuze is hierdoor niet makkelijk: het is net wat jij belangrijker vindt. Ook de prijs kan het verschil maken. Is je budget wat lager, dan kom je eerder bij een Huawei uit.

Kijk ook goed naar de verschillen met betrekking tot het besturingssysteem. Android toestellen kun je eenvoudig met elkaar synchroniseren. Bovendien is alles aanpasbaar. Aan de andere kant kan hier wel eens een beveiligingslek in ontstaan. Ook is het besturingssysteem soms onstabiel, waardoor je het toestel opnieuw moeten opstarten. Deze problemen vind je niet bij de iPhone met het iOS besturingssysteem.

Toch kan ook bij iOS een veiligheidslek aanwezig zijn. In dit geval moet Apple zelf dit oplossen, terwijl Google verantwoordelijk is voor het Android besturingssysteem.

De conclusie is dat beide merken hun voor- en nadelen hebben. Met bovenstaande vergelijkingen en uitleg kun je vast wel tot een keuze komen. Succes!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer