Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De website simonlycheck.nl heeft ons wat informatie gegeven over de rappe alsmaar doorgaande stijging van sim only abonnementen. Eigenaar Wesley Kelder is onder andere ook eigenaar van PrepaidSimkaart.net, MobieleTelefoon.net en andere telecom websites. Alle data en statistieken die Kelder verzameld brengen 1 dezelfde en duidelijk conclusie: de vraag naar complete mobiele abonnementen neemt af, de vraag sim only abonnementen stijgt! Hier zit een duidelijke correlatie met elkaar.

Daarnaast heeft Apple met de verlengde levensduur van haar iPhones nog een tweede belangrijke rol in deze ontwikkeling.

Velen denken dat smartphones een levensduur van twee jaar hebben. Dit komt voornamelijk door de lengte van abonnementen, dat vaak ook twee jaar is. Volgens de consumentenbond gaan smartphones gemiddeld 2,5 jaar mee, alhoewel de technische levensduur vaak hoger is. Dit was vroeger minder, waardoor men vaak een nieuw abonnement afsloot met nieuwe smartphone. Doordat smartphones nu langer meegaan, zijn mobiele abonnementen minder populair en kiest men steeds vaker voor sim only abonnementen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vooral de batterij is vaak de boosdoener geweest van een korte levensduur: bij vele smartphones was deze niet te vervangen. We zien nu echter een comeback van verwisselbare accu’s, waardoor telefoons een stuk langer mee gaan. Voor de iPhone is dit ook zeer relevant: sinds het accu-vervangingsprogramma van start is gegaan, zien we een langere levensduur. Daarnaast worden oude iPhones nu juist sneller gemaakt met nieuwe updates. Hierdoor kunnen iPhones nu zeker vier jaar mee, in plaats van wat men vaak dacht (twee jaar).

Nu is de vraag: waarom kiest Apple ervoor om de iPhone een langere levensduur te geven, door het accu-vervangingsprogramma en betere updates? De verklaring is Apple’s toekomstvisie. De focus op omzet uit iPhone verkoop is minder belangrijk. Sterker nog: de iPhone mag juist langer mee, want Apple gaat zich steeds meer focussen op diensten. Hier heeft de zeer populaire krant The Wall Street Journal onderzoek naar gedaan, waar onder andere uit is gekomen dat er een grote personeelswijziging heeft plaatsgevonden. Het doel hiervan is om te focussen op diensten en innovatie zoals Apple Music, de zeer populaire muziekstreamingdienst. Daarnaast zou Apple werken aan onder andere een tv-dienst en een gaming platform gebaseerd op abonnementen.

Met deze ontwikkelingen zien we Apple inspelen op een continu veranderende technologie, waarbij de focus op het verkopen van iPhones niet voldoende is. Dit betekent voor de consument dus een langere levensduur van iPhones.

Het verschil zien we nu al: iPhones gaan wel vier jaar mee, en de verwachting is dat dit alleen maar langer zal worden. Wat betekent dit voor abonnementen? Men zal steeds meer voor een sim only simkaart kiezen en minder voor complete mobiele abonnementen (met toestel). Een sim only is namelijk niet alleen goedkoper, maar nog eens dubbel zo goedkoop als je mobieltje nog wat extra jaren meegaat nadat deze is afbetaald.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer