Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Op je iPhone werkt AirDrop niet? We leggen je uit wat je kunt doen om dit op te lossen. Met AirDrop kun je bestanden zoals foto’s van je iPhone naar een andere iPhone of Mac sturen. Handig, maar dan moet het wel werken. Helaas kan het gebeuren dat je problemen hebt met AirDrop, waardoor je bijvoorbeeld de andere iPhone waarnaar je het bestand wilt sturen, niet kunt zien. In andere gevallen kun je je bestanden wel naar je Mac sturen, maar wordt de overdracht halverwege geannuleerd. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom het gebruik van deze functie op je iPhone niet werkt. Daarom zijn er een aantal mogelijkheden die je kunt proberen om het probleem op te lossen.

Problemen met AirDrop

AirDrop is een handige functie waarmee je snel grote bestanden razendsnel kunt delen met een andere iPhone of Mac. Het gebeurt regelmatig dat de functie niet helemaal lekker werkt. Om deze reden hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om eventuele problemen te verhelpen. Zo kun je het best eerst kijken of de ontvanger AirDrop ook heeft ingeschakeld. Bovendien kunnen (openbare) draadloze netwerken met een verouderd protocol er ook toe leiden dat de overdracht mislukt. We gaan ervan uit dat het probleem niet in het netwerk zit, maar in je iPhone. Dan kun je een aantal dingen doen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Controleer de instellingen van AirDrop

Als je probeert een foto of bestand te verzenden, maar dit nog niet lukt, is het verstandig om eerst te controleren of je AirDrop wel hebt ingeschakeld. Als je de functie namelijk hebt uitgeschakeld, kun je geen bestanden via deze functie verzenden of ontvangen. Het is vrij eenvoudig om te controleren of je deze functie wel aan hebt staan.

  • Heb je een iPhone X of nieuwer? Veeg dan vanaf de rechter bovenhoek van je scherm naar beneden. Heb je een iPhone 8 of ouder? Veeg de omhoog vanaf de onderkant van je scherm;
  • Nu verschijnt er een paneel met draadloze voorzieningen. Staan Bluetooth en wifi wel ingeschakeld?
  • Tik op ‘AirDrop’ en zet AirDrop op ‘Iedereen gedurende 10 minuten.’ Zo weet je zeker dat je AirDrop de komende tien minuten voor iedereen zichtbaar is. Dit is de vaakst voorkomende reden waarom de functie vaak niet werkt.

Alleen contacten

Meestal kunnen andere mensen die niet in je contactenlijst staan, jouw iPhone niet vinden bij het AirDroppen. De voornaamste reden daarvoor is het instellen van de functie voor ‘alleen contacten’. Dat betekent dat alleen mensen die in je adresboek staan jouw iPhone kunnen zien. Wil je een bestand zoals een foto of video van iemand ontvangen die nog niet in je contactenboek staat? Kies dan voor de instelling ‘iedereen gedurende 10 minuten’. Dat betekent dat het contact je iPhone alsnog kan zien en dat de iPhone na 10 minuten weer teruggaat naar de ‘Alleen contacten’-modus. Op die manier kunnen mensen die niet in je contactenlijst staan je geen berichten sturen. In de oudere iOS-versies kun je er nog voor kiezen om ‘iedereen’ in te schakelen. Op de nieuwere iOS-versies is dit niet meer het geval.

Vliegtuigmodus

Zien je contacten je nog steeds niet verschijnen in AirDrop of zie jij je contacten in AirDrop niet? Dan kan het zijn dat er wat mis is met de verbinding. In zo’n geval helpt het meestal om je iPhone even tien seconden in vliegtuigmodus te zetten. Zowel je WiFi- als bluetoothverbinding worden dan tijdelijk uitgeschakeld. Daarna worden de verbindingen weer ingeschakeld. Waarschijnlijk zal de verbinding het daarna wel weer doen. Bij oudere iOS-versies kan het ook gebeuren dat AirDrop niet werkt omdat je de persoonlijke hotspot hebt aangezet. Deze dien je eerst uit te zetten. Je kunt bij de nieuwere iOS-versies deze functies wel tegelijkertijd gebruiken. Als je de mogelijkheid hebt om te updaten, is dit dus zeker aan te raden.

Herstart je iPhone

Het zal je verbazen hoeveel problemen met de iPhone er op te lossen zijn als je je smartphone gewoon even opnieuw opstart. Het is namelijk mogelijk dat er in de achtergrond bepaalde processen zijn vastgelopen waardoor AirDrop het nu niet goed doet. Zet je iPhone even uit, wacht 30 seconden en zet het toestel weer aan. Je raakt daardoor geen gegevens kwijt en kunt daarna gewoon weer verdergaan met waar je mee bezig was.

Je iPhone herstarten doe je het gemakkelijkst door de powerknop en de volume-omhoogknop vast te houden en daarna de slidebeweging te maken om het toestel uit te zetten. Wacht 30 seconden en zet het toestel daarna weer aan door de powerknop nog eens in te drukken. Het kan ook handig zijn om je Mac ook meteen even te herstarten als je problemen hebt met de verbinding tussen je iPhone en de Mac. Let er wel op dat je eerst je projecten waar je mee bezig was opslaat, anders gaat dat werk verloren.

Software updaten

Bij veel problemen die te maken hebben met functies van de iPhone worden de problemen veroorzaakt door achterhaalde software. Het is dus belangrijk dat je je software altijd up-to-date houdt. Ook als de software update in eerste instantie niet zo interessant lijkt. Apple brengt vaker software updates uit om problemen op te lossen. Als er dus een vaak gehoord probleem met AirDrop is, lost Apple dat met een volgende update op zonder het probleem bij naam te noemen. Apple heeft het vaak over ‘bugfixes en overige verbeteringen’. Als er dus een eventuele bug in AirDrop zat, kan dit probleem zomaar zijn opgelost door de laatste software updates te installeren.

Om de software op je iPhone bij te werken, kun je de volgende stappen volgen:

  • Open de instellingen van je iPhone;
  • Klik op ‘Algemeen’
  • Klik op ‘Software-update’
  • Je ziet nu een update verschijnen als er een update beschikbaar is. Installeer deze update. De iPhone start na het updaten vanzelf opnieuw op. Probeer daarna of het probleem is verholpen.

Is dat niet het geval? Dan kun je je netwerkinstellingen opnieuw instellen. In dit geval raak je wel de wachtwoorden voor je WiFi kwijt. Deze moet je dus opnieuw instellen. Als je je netwerkinstellingen wilt wijzigen, kun je dit eveneens onder ‘algemeen’ in de instellingen doen. Onderaan het scherm vind je ‘stel opnieuw in’. Klik vervolgens op ‘Herstel netwerkinstellingen.’ Je iPhone start vanzelf opnieuw op. Daarna zou AirDrop weer moeten werken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer