Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

In dit artikel geven we je uitleg over het gebruiken van een iPhone-webcam op je Mac.

Heb je een iPhone en gebruik je veel apps zoals Zoom of Microsoft Teams? Dan wil je wellicht een scherpere webcam gebruiken dan de ingebouwde webcam van je MacBook. Bovendien hebben apparaten zoals een Mac Studio geen webcam. Je moet er dan nog een aparte webcam bij kopen. Maar wist je dat je je iPhone tegenwoordig ook als webcam kunt gebruiken in apps zoals FaceTime? We hoeven je natuurlijk niet meer te verklappen dat het beeld dat uit de camera van je iPhone komt veel beter is dan dat van veel andere webcams.

iPhone als webcam op macOS Ventura

Als je je iPhone als webcam wilt gebruiken, heb je daarvoor wel de nieuwste software nodig. Het werkt namelijk alleen met macOS Ventura en iOS 16. We vinden persoonlijk het gebruiken van je iPhone als webcam op de Mac één van de beste functies die Apple in jaren heeft uitgebracht. Apple heeft deze functie Continuity Camera genoemd. Je vindt de instellingen in het Nederlands terug als ‘Continuïteitscamera.’ Je hoeft dan geen aparte webcam meer aan te schaffen of de webcam in je MacBook te gebruiken.

De camera op je iPhone zorgt voor veel scherpere en ruimtelijke beelden. Zeker als je het resultaat van je iPhone vergelijkt met de kwaliteit van de camera in je MacBook. Je kunt met Continuity Camera de camera aan de achterkant van je iPhone gebruiken. In de meeste gevallen heb je dus 12 megapixels en een veel grotere sensor tot je beschikking. Daardoor kun je ook meteen met een grote groep op de achtergrond vergaderen, zonder dat iemand buiten beeld valt.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Hoe kun je je iPhone als webcam gebruiken?

Zeker als je je iPhone nog nooit eerder als webcam op je Mac hebt gebruikt, kan de nieuwe functie in het begin wat frustratie opleveren. Zo is de kans groot dat je het helemaal niet werkend krijgt als je de instructies niet opvolgt. Deze functie werkt namelijk alleen op toestellen vanaf de iPhone Xr of nieuwer. Je hebt verder minimaal iOS 16 nodig om je iPhone als webcam op je Mac te kunnen gebruiken.

Zorg er ook voor dat je de Mac de nieuwste software heeft geïnstalleerd. De functie werkt namelijk alleen vanaf macOS Ventura. Als blijkt dat je een Mac hebt waarop je Ventura niet kunt installeren, kun je de Continuïteitscamera niet gebruiken. Heb je wel op beide apparaten de juiste software, dan hebben we hier de tip hoe je je iPhone als webcam kunt gebruiken.

  • Om de camera van je iPhone op je Mac te kunnen gebruiken, moeten beide apparaten bluetooth hebben ingeschakeld. Zorg ervoor dat beide apparaten bij elkaar in de buurt zijn;
  • De camera van de iPhone moet met de achterzijde naar jou gericht zijn. Bovendien werkt de functie alleen als je je iPhone in een horizontale positie zet. Dat betekent dat je iPhone in landscape modus moet staan. Portraitmodus werkt niet;
  • Open een app waarbij je de camera van je iPhone op je Mac(Book) wilt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan FaceTime, Zoom, Microsoft Teams of OBS;
  • Klik vervolgens op de balk bovenin beeld en klik op ‘Video;
  • Kijk nu of je de camera van je iPhone onder het keuze menu ziet staan;
  • Is dat het geval? Klik dan op ‘Camera van iPhone’;

Je hoort vervolgens een geluidje uit je iPhone waarmee de verbinding bevestigd is. Daarna kun je de camera gaan gebruiken. Maar de kans is aanwezig dat je het geluidje wel hoort, maar geen beeld ziet. Zorg er dan voor dat je de volgende stappen volgt.

Problemen met je iPhone als webcam

Wanneer je het geluidje wel hoort, maar het beeld zwart blijft, kun je eens proberen om je bluetooth-functies op zowel je iPhone als je MacBook even uit en weer aan te zetten. Als dat niet heeft geholpen, kun je ook beide toestellen nog een keertje opnieuw opstarten. Daarna zou je Mac automatisch met je iPhone moeten verbinden zodra je een app waarbij een webcam vereist is, opent. Je krijgt dan op je iPhone een scherm te zien: “Verbonden met de Mac van (….)”

Op dit scherm kun je voor meer privacy tijdelijk de verbinding pauzeren. Handig als je nog snel even wat met je collega’s op de achtergrond moet bespreken, zonder dat iemand mee kan kijken of mee kan luisteren. Wil je helemaal niet dat je Mac verbonden is met je iPhone en gaat het om een foutje? Dan kun je er ook voor kiezen om de verbinding volledig te verbreken. Op die manier wordt je iPhone niet meer als camera op je Mac gebruiken.

Het nadeel van third party programma’s

We horen je al denken: “Wat is er zo nieuw aan de Continuïteitscamera? Je camera van je iPhone op je Mac gebruiken kon toch al lang?” Dat klopt, er zijn inderdaad programma’s zoals EpocCam of Camo Studio waarmee je ongeveer hetzelfde kunt. Toch is dat niet helemaal handig, wan deze apps zijn vaak niet gratis. Je moet er soms behoorlijk (periodiek) voor betalen om het werkend te krijgen. Bovendien kun je apps zoals EpocCam meestal niet in de apps van Apple zelf gebruiken. Zo kan het behoorlijk lastig zijn om de apps in FaceTime te laten werken.

Dat heeft een reden: FaceTime staat over het algemeen virtuele camera’s niet toe. Om deze reden is de kans groot dat je de camera’s wel ziet verschijnen in een programma als OBS, maar niet in FaceTime of Microsoft Teams. Dat is niet omdat Apple de implementatie niet op orde heeft. Het gebeurt helaas vaak dat oplichters van tevoren opgenomen video’s gebruiken binnen dergelijke virtuele camera’s. Daardoor kunnen oplichters een filmpje afspelen en doen alsof zij echt voor de webcam zitten. Om zulke situaties te voorkomen, heeft Apple deze functionaliteit uitgeschakeld. Als je dus je webcam van je smartphone wilt kunnen gebruiken op je Mac, heb je tenminste een iPhone XR, een MacBook Pro, iOS 16 en macOS Ventura nodig. Wel kun je de kwaliteit van je camera wat opsmukken met Studio Light en Desk View. Zo heb je een betere belichting en kun je gebruikmaken van de ultragroothoeklens van je iPhone.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer