Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De Apple iPhone X uit 2017 is ip67 gecertificeerd. Dit betekent dat deze tot een diepte van 1 meter maximaal 30 minuten onder water kan blijven. Tot ieders verbazing heeft de iPhone X van een Amerikaanse dame het ruim 2 weken in een rivier overleefd. Het toestel deed het nog gewoon. Hoe waterdicht is de iPhone X nu werkelijk?

Niet alleen Apple maar ook Androidfabrikanten maken hun toestellen steeds vaker waterdicht. Hierbij wordt gekozen voor ip67 of ip68 certificering. Het verschil tussen beiden? Een ip67 toestel is dompeldicht, terwijl een ip68 smartphone waterdicht is.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Ip scores van smartphones

Vroeger waren er ook geen waterdichte telefoons. Tegenwoordig is dat wel anders het geval. Bij dagelijks gebruik komt het wel eens voor dat de smartphone in het water belandt. Een ip67 smartphone overleeft een incidentele onderdompeling. Dit betekent dat het toestel maximaal 30 minuten op een diepte van 1 meter kan blijven liggen. Daarna zou het toestel gewoon moeten blijven werken.

Nog beter is de smartphone met ip68 score.  De smartphone kan nog langer onder water blijven en blijft daarna gewoon bruikbaar. Handig? Alleen wanneer je telefoon wel vaker in de sloot belandt. Dit overkwam dus de Amerikaanse Alissa, die haar iPhone X per ongeluk in een riviertje liet vallen. Ze vond hem niet meer terug en zag haar dierbare foto’s verloren gegaan.

Aanbevolen: iPhone X abonnementen vergelijken

IPhone X op bodem van rivier gevonden

De Amerikaanse YouTuber Dallas speurt regelmatig lokale rivieren, je weet immers nooit welke kostbaarheden er op de bodem liggen. Na het vinden van een heuse Porsche zonnebril kwam hij ook de iPhone X van Alyssa tegen. Nadat hij de smartphone enige tijd liet drogen, probeerde hij de werking ervan. Tot zijn verbazing ging de iPhone X gewoon aan.

Hierop nam hij contact met de eigenaresse op. Die was dolblij, omdat alle babyfoto’s van haar kinderen er nog op stonden.

Apple neemt geen risico

Volgens de ip67 certificering zou de iPhone X maximaal 30 minuten onder water overleven. Stiekem kan het toestel veel langer onder water blijven. Toch is het logisch dat Apple voor maximaal 30 minuten kiest. Hiermee neemt het bedrijf geen risico en dekt zich in tegen eventuele schadeclaims. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij voedselfabrikanten, die de THT-datum altijd wat eerder af laten lopen.

Leren we nog iets van dit hele verhaal? Ja: maak altijd een back-up van je foto’s. Doe dit minstens eenmaal per maand en kopieer je foto’s naar een pc, USB-stick of server. Tenslotte willen we ook nog even een waarschuwing geven. Ondanks dat de iPhone X best wat langer onder water kan blijven, adviseren we om dit niet zelf uit te proberen. Kan je de verleiding toch niet weerstaan, dan is dit geheel voor eigen risico.

Losse iPhone X kopen - vergelijk prijzen

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer