Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Natuurlijk kun je in onze abonnement vergelijker zoeken naar het goedkoopste iPhone abonnement. Maar is dit voor jou ook echt de beste? We hebben diverse punten (voordelen en nadelen) geselecteerd waarop je een provider kunt kiezen.

Providers

Als eerst moet je iets over de providers weten, de aanbieders van jouw abonnement. Bij hun sluit je straks een abonnement af. iPhone abonnementen worden door enorm veel providers aangeboden. Zo zijn er grote providers als zoals T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone. Deze grote providers hebben een eigen 4G mobiel netwerk in Nederland. Er zijn ook nieuwere providers zonder eigen netwerk (zij maken gebruik van het netwerk van andere providers) zoals Robin Mobiel, Ben, Simyo of Hollandsnieuwe. Alleen de providers KPN, Tele2, Vodafone en T-Mobile beschikken over een compleet eigen netwerk met iets verschillende dekkingen. De providers zonder eigen netwerk maken gebruik van de netwerken van anderen. De verdeling is als volgt:

  • KPN netwerk: Telfort, Simyo, Youfone, Robin Mobile, Youfone
  • Vodafone netwerk: Hollandsnieuwe, Ziggo Mobiel
  • T-Mobile netwerk: Ben, Tele2, Simpel

Tele2 wijkt echter nog af wat betreft het 4G netwerk. In plaats van gebruik te maken van het 4G netwerk van T-Mobile heeft deze provider zijn eigen netwerk. De andere Tele2 verbindingen lopen wel via het netwerk van T-Mobile.

Al deze providers maken inmiddels gebruik van een 4G netwerk op 800 MHz, wat betekent dat je in theorie overal goed bereik zou moeten hebben, míts er genoeg masten geplaatst zijn. De werkelijke dekkingspercentages binnenshuis verschillen daardoor nog flink. Op dit moment zijn de dekkingen in Nederland binnenshuis als volgt:

KPN
KPN Dekkingskaart
Dekking inwoners: 98%
Dekking oppervlakte: 96%
 
Vodafone
Dekking inwoners: 90%
Dekking oppervlakte: 84,9%
 
T-Mobile
Dekking inwoners: 94,8%
Dekking oppervlakte: 88,8%
 
Tele2
Dekking inwoners: 73,1%
Dekking oppervlakte: 58,1%

 

Zoals in de hier tabel te lezen is, is de dekking van 4G door KPN op dit moment het hoogst in Nederland. Tele2 heeft de laagste dekking, echter worden de netwerken van alle providers nog steeds verbeterd.

Deze gegevens zijn afkomstig van 4gdekking.nl. Wij danken hun hiervoor.

 

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Sim Only of mobiel abonnement

Vervolgens moet je iets weten over het verschil tussen Sim Only en een mobiel telefoonabonnement. Bij Sim Only bestel je een enkel een simkaart met abonnement. Kies uit de providers met eigen netwerk of providers die gebruik maken van het netwerk van een ander, zoals hierboven beschreven is.

Sim Only abonnementen zijn over het algemeen per maand een stuk goedkoper dan telefoonabonnementen. Dit komt omdat de kosten van een mobiele telefoon niet meer over het abonnement berekend hoeven te worden. Sim Only is dus alleen van toepassing als je al over een telefoon beschikt. Een Sim Only is af te sluiten in contractvariaties van twee jaar, een jaar of per maand opzegbaar. Het grote voordeel hiervan is dat je veel flexibeler bent.

Vervolgens het mobiele abonnement. Je sluit deze af bij een provider en je ontvangt een telefoon (bij voorkeur natuurlijk de nieuwste iPhone) en een simkaart met het abonnement. Deze is meestal direct na plaatsing van de simkaart te gebruiken. Het voordeel van een mobiel abonnement is dat er niet direct een flinke som geld voor de telefoon betaald hoeft te worden, maar dat dit in één maandelijks tarief kan. De prijs van een mobiel abonnement ligt dan uiteraard ook wat hoger dan dat van een Sim Only abonnement.

 

Belminuten, SMS en MB’s

Je hebt ongetwijfeld al gezien dat de abonnementen in verschillende soorten en maten komen. De meeste abonnementen zijn gesorteerd op belminuten, het aantal SMS berichten en MB’s. De belminuten en SMS berichteniPhone in gebruik spreken voor zich. Het is echter verstandig om in acht te nemen dat bij de meeste providers belminuten en SMS berichten gecombineerd worden: één SMS versturen staat gelijk aan één minuut bellen. 100 belminuten/SMS staat dus bijvoorbeeld voor 50 SMS berichten en 50 minuten bellen of 10 belminuten en 90 SMS berichten.

MB’s (megabyes, 1GB is 1024 MB's) worden gebruikt voor internet om bijvoorbeeld WhatsApp, iMessage, Facebook, Instagram en andere web-based applicaties te gebruiken. Binnenhuis zijn deze natuurlijk ook op Wifi te gebruiken.

Om er achter te komen welk abonnement het best bij jouw gebruik past kun je jezelf de volgende vragen stellen:

-          Hoeveel minuten bel ik per week?

Bel jij maar enkele keren een aantal minuten per week, dan zal een bundel van 50 tot 100 minuten al snel voldoende zijn. Hang jij echter dagelijks met je collega’s of geliefde aan de telefoon, dan is een bundel van 250 tot 500 minuten een betere keuze. Er zijn eventueel zelfs abonnementen met onbeperkt bellen.

-          Verstuur ik regelmatig een SMS bericht?

Ben jij een echte SMS-verslaafde, of gebruik je liever gewoon WhatsApp? De populariteit van SMS neemt steeds meer af. Bij (bijna) nooit SMS-en hoef je in principe weinig rekening te houden met de SMS bundel. Er zijn zelfs al providers die een abonnement aanbieden zonder SMS berichten, zodat je geen onnodige kosten hoeft te betalen. Ook voor SMS geldt dat er aanbieders zijn die de dienst onbeperkt aanbieden.

Whatsapp Logo

-          Hoevaak gebruik ik internetapplicaties?

Gebruik je vaak internet (WhatsApp, Facebook, Instagram, Spotify e.d.) dan moet je in acht nemen dat deze apps enorm veel data kosten vanwege de grote bestanden (afbeeldingen, video’s en ook muziek). Kies dan voor een abonnement met een groot, of zelfs onbeperkt aantal MB’s. Maak je alleen binnenshuis gebruik van Wifi en gebruik je buitenshuis geen Whatsapp of dergelijke internet-based apps dan heb jij waarschijnlijk geen internet nodig. In dit artikel gaan wij verder over hoeveel internet je precies nodig hebt.

Er zijn ook providers zoals Robin Mobiel die volledig onbeperkte Sim Only abonnementen aanbieden. Hier hoef je dus helemaal geen rekening meer te houden met hoeveel je nu eigenlijk verbruikt, je zal geen kosten buiten de bundel maken.

 

Prijzen

Als het goed is heb je nu veel meer kennis van mobiele abonnementen dan voordat je dit artikel las! Er is nog één belangrijk onderwerp te bespreken: de prijs van je nieuwe iPhone abonnement. Let bij het selecteren op de kritische factoren zoals: de provider, het aantal belminuten/sms berichten en de MB’s. Je zult zien dat abonnementen voor 2 jaar doorgaans goedkoper zijn dan voor 1 jaar, ook dit is verstandig om in acht te nemen. Natuurlijk verschilt de mobiele abonnementsprijs ook wanneer de toestelprijs verschilt (met een iPhone 6s is een abonnement natuurlijk duurder dan met een iPhone 4s).

Ben je er klaar voor? Neem een kijkje op onze vergelijkingspagina’s voor de goedkoopste mobiele abonnementen of Sim Only abonnementen en sluit deze direct af!

Kortingsacties

Tot slot willen we je er nog op wijzen dat providers vaak kortingsacties hebben. Dit geldt in principe voor de meeste providers, waaronder bijvoorbeeld Vodafone en T-Mobile. Het loont om even goed te zoeken naar de beschikbare promoties bij het afsluiten van een abonnement, daar kun je soms de hele looptijd plezier van hebben! Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe trend waarbij de provider je korting geeft als je met meerdere mensen (in een groep) een abonnement afsluit, waar een provider als T-Mobile handigt op inspeelt. Daarnaast kun je denken aan o.a. cashback acties, gratis data kortingen, en kortingen op pre-orders.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer