Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Benieuwd naar de belangrijkste verschillen tussen de iPhone 11 Pro en iPhone 12 Pro? Check onze toestel vergelijker, maak kennis met deze iPhones en wat je eraan hebt. Natuurlijk wil je ook een aantal overeenkomsten zien. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de verschillen tussen de iPhone 11 Pro en iPhone 12 Pro.

Uitgifte van deze toestellen

In september 2019 werd de Apple iPhone 11 Pro uitgebracht. Een jaar later, in oktober 2020, kwam de iPhone 12 Pro op de markt. Apple brengt jaarlijks een aantal nieuwe iPhones uit. Hier zitten altijd goede toestellen tussen. Heb je een iPhone in handen dan kun je in ieder geval op stabiliteit en betrouwbaarheid rekenen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

IPhone 11 Pro en iPhone 12 Pro verschillen

Ook zo nieuwsgierig naar de verschillen tussen de iPhone 11 Pro en de iPhone 12 Pro? Zo op het eerste oog lijken ze op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Al helemaal wanneer je naar de processor, fotocamera’s en de accu kijkt. Maar er is nog meer om over te praten. Hieronder zie je per onderdeel of er sprake is van verschillen of toch van overeenkomsten.

Het ontwerp van deze iPhones

Laten we maar eens starten met het ontwerp oftewel design van deze twee toestellen. Eerst maar de iPhone 11 Pro. Deze heeft een 5,8 inch Super Retina XDR oled scherm. Dat is een hele mond vol maar feitelijk betekent dit dat het scherm echt goed is. Een heldere en diepe kleurweergave, daar kun je van op aan. Het toestel weegt 188 g en heeft een totale hoogte van 144 mm.

Opvallend is dat de iPhone 12 Pro een fractie groter is. Deze heeft namelijk een 6,1 inch scherm, ook weer Super Retina XDR oled. Hij weegt 189 g en is 146,7 mm groot. Hij is dus wel degelijk groter, al scheelt het niet heel veel.

Beide toestellen zijn voorzien van beschermend Gorilla Glass. Ook de achterkant is van glas, waardoor je het toestel draadloos kunt oplaten. Later meer hierover.

Het besturingssysteem

Wanneer je de iPhone 11 Pro koopt dan draait deze oorspronkelijk op besturingssysteem iOS 13, de 12 Pro op iOS 14. In principe kun je oudere besturingssystemen altijd updaten naar een nieuwere versie. Dit is dus niet iets waar je direct naar hoeft te kijken. Maar let op, koop nooit een hele oude iPhone van minstens 6 jaar. In dit geval is het besturingssysteem niet altijd meer nieuwer te krijgen.

Verschil met betrekking tot de processor

Zit er een verschil tussen de iPhone 11 Pro en iPhone 12 Pro wanneer het op processor aankomt? Jazeker. De 11 Pro wordt aangedreven door een Apple A13 chip met een werkgeheugen van 4 GB. De 12 Pro doet het met een A14 processor en een werkgeheugen van 6 GB.

Je kunt je voorstellen dat de processor van de iPhone 12 Pro veel sneller en efficiënter werkt. Dit heeft ook nog eens te maken met het groter werkgeheugen. Uit verschillende tests komt de iPhone 12 Pro dan ook beter naar voren. Zoek je een smartphone die als beste presteert dan kom je bij dit laatste model uit. Wat overigens niet betekent dat de iPhone 11 Pro niet goed is. Ook deze levert uitstekende prestaties maar gewoon iets minder dan bij de nieuwere versie.

IPhone 11 Pro en iPhone 12 Pro verschil: de camera’s

Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat je vroeger nog met een grote fotocamera rondliep. Tegenwoordig gebruik je de smartphone voor het schieten van de mooiste plaatjes. Ook maak je er leuke video’s mee. Hartstikke leuk, maar hoe zit het met de camera’s van de iPhone 11 Pro en de iPhone 12 Pro?

Daar hoef jij je niet druk over te maken. De 11 Pro heeft een triple hoofdcamera. Dit betekent dat er maar liefst drie lenzen aanwezig zijn, allen met een resolutie van 12 MP. Je vindt hier onder andere een groothoeklens en telelens. De selfiecamera bevat twee lenzen waarvan één met een dieptesensor. Dit is nodig om het toestel middels gezichtsherkenning te ontgrendelen.

Zijn de camera’s van de iPhone 12 Pro beter? Nee hoor, de specificaties zijn gelijk. Hou je van fotograferen en doe je dit veel met de smartphone? Dan maakt het in principe niet uit of je voor de 11 Pro of de 12 Pro gaat. Dit zijn dus de overeenkomsten tussen deze twee toestellen.

Overige specificaties van deze iPhones

Misschien wil je nog meer over deze twee Apple smartphones weten. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van stereoluidsprekers: dat hebben ze beide. Ook maak je gebruik van Bluetooth 5.0, draadloos opladen en een lange levensduur van de accu.

Overigens is de accu van de iPhone 11 Pro wel wat beter. Deze gaat in stand-by tijd 5 uur langer mee. In 3G-gesprektijd gaat deze juist een uur korter mee. Terwijl hij op het gebied van webbrowsing en het afspelen van video’s weer beter is.

Conclusie iPhone 11 Pro of iPhone 12 Pro

Toegeven, de iPhone 12 Pro is duurder dan zijn voorganger. Het scheelt toch zeker tussen de € 75 en € 100. De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van de gekozen opslagruimte. Bij de iPhone 11 Pro kun je kiezen uit een toestel met 64 GB tot 512 GB opslagruimte. De iPhone 12 Pro is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 128 GB tot 512 GB.

Weet je niet welke van deze twee je moet kiezen? Laten we het allemaal nog even samenvatten:

  • IPhone 12 Pro is groter
  • Processor van iPhone 12 Pro is sneller
  • Fotocamera’s zijn gelijk
  • Accu van iPhone 11 Pro is iets beter
  • IPhone 11 Pro is goedkoper

Wat vind jij belangrijk? Bepaal dit aan de hand van bovenstaande punten. Zo kun je makkelijker tot een keuze komen. Kun je een nieuwe iPhone niet in één keer betalen, denk dan eens aan een iPhone inclusief mobiel abonnement. Hiermee hoef je het toestel niet in één keer af te rekenen maar doe je dit in maandelijkse termijnen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer